Новинкы • Noviny • News 18/2014

  • Выголошене сувереннe Закарпатя – Русинія!

    Стало ся то в споїню з дїями, котры ся валять, котры одштартовали фашістічны і ултранаціоналістічны екстремісты на майданї в Києві. І котры дале проглубила нелеґітімна влада в Київі реалізованём своёй фашістічной і ултранаціоналістічной політікы, веджінём войны проти власного народа (народам і народностям) ся нам на очах роспадать Україна. Єдину народность, котру Києв ниґда не узнавав – были Русины. Прото вітам выголошіня суверенного Закарпатя – Русинії.
  • Vyhlásené nezávislé Zakarpatsko – Rusínia!

    Stalo sa to v súvislosti s valiacimi sa udalosťami, ktoré odštartovali fašistickí a ultranacionalistickí extrémisti na majdane v Kyjeve. A ktoré ďalej prehĺbila nelegitímna vláda v Kyjeve realizáciou svojej fašistickej a ultranacionаlistickej politiky, vedením vojny proti vlastnému národu (národom a národnostiam) sa nám pred očami rozpadá Ukrajina. Jedinou národnosťou, ktorú Kyjev nikdy neuznával – boli Rusíni. Preto vítam vyhlásenie nezávislého Zakarpatska.
  • MO ROS v Prešove odovzdala žiadosť o zriadenie rusínskych tried

    Žiadame Vás v mene Rusínskej obrody na Slovensku – Miestnej organizácie v Prešove o zriadenie rusínskych tried na Základnej škole a na Gymnáziu terajšej Spojenej školy Tarasa Ševčenka s ukrajinským vyučovacím jazykom v Prešove, ktorá v súčasnosti sídli na ulici Sládkovičovej.
  • Výstava hudobného fondu Juraja Cimboru

    Prvou sprievodnou akciou v rámci 2. Festivalu kultúry Rusínov Slovenska vo Svidníku bude výstava Hudobného fondu Juraja Cimboru, ktorá bude otvorená в pondelok 19. mája 2014 v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku o 16.00 hod. Patronát nad výstavou bude mať primátor mesta Ing. Ján Holodňak.
  • „Oдборность“ русиньской комісії

    Написав єм книжку о Юркови Цимборови і о ёго музичнім фондї. Окресна орґанізація Русиньской оброды у Свіднику подала проєкт на выданя той книжкы, а на то пожадала і фінанції з ґрантового проґраму Уряду влады СР – Проґрам култура народностных меншын 2014. Книжка мала быти частёв выставкы музичного фонду Ю. Цимборы у Свіднику. Але „одборна“ комісія про русиньску народностну меншыну при Урядї влады СР тот проєкт такой на зачатку вышмарила з евіденції і не підпорила го.
  • Вышывка в традіціях Русинів

    То є назва выставкы, котру приправили працовници СНМ – Музею русиньской културы в Пряшові і вернісаєж якой ся одбуде у просторах того музея на ул. Масаріковій ч. 20 (1. шток) 29. апріля 2014 од 15.00 год.
  • Nesúhlasím s tvrdením Miroslava Kerekaniča v novinách InfoRusyn

    Verejne odmietam nepravdivé tvrdenia Miroslava Kerekaniča o mojej osobe a o poslaní Okrúhleho stola Rusínov Slovenska, zverejnené v novinách InfoRusyn, pretože v národnostnej politike Rusínov nie som nováčik, ani dobrodruh, ani rozoštvávač Rusínov. Nikoho nevyhadzujem z ROS ani z OSRS pre jeho názory. Naopak, prijímam a vítam v kolektíve každého slušného človeka, lebo mám dostatok vedomosti o Rusínoch a dostatok dobrých povahových vlastností na to, aby som dokázal komunikovať aj s takým človekom, ktorý má iný názor ako ja, a presvedčiť ho o správnosti môjho názoru. Som veriaci demokrat. Som vždy tam, kde je to pre dobro Rusínov potrebné, a nie tam, kde je to pre mňa osobne výhodné. Môžem povedať, že ja o rusínskom národnom hnutí na Slovensku po roku 1989 mám dobrý prehľad a pre Rusínov som za tie roky urobil veľa užitočného. Domnievam sa, že viem dosť dobre posúdiť čo je pre Rusínov v národnostnej politike štátu aj v samotnom rusínskom hnutí na Slovensku správne a užitočné a čo je nesprávne a pre budúcnosť Rusínov škodlivé.