Новинкы • Noviny • News 9/2014

  • Pozvánka na úvodnú tlačovú konferenciu

    Pri príležitosti úvodnej konferencie projektu Zlepšenie jazykových kompetencií študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jazykoch národnostných menšín, ITMS 261102302105 Vás pozývame na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutoční dňa 27. februára 2014 v Prešove, ul. 17. novembra č. 15, v miestnosti č. 328 (budova Rektorátu PU), 2. poschodie od 11.30 hod.
  • Začal sa realizovať unikátny projekt

    Prešovská univerzita v Prešove v súčasnosti realizuje unikátny projekt s názvom Zlepšenie jazykových kompetencií študentov Prešovskej univerzity v Prešove v jazykoch národnostných menšín. Cieľom projektu je prostredníctvom inovatívnych foriem vysokoškolského vzdelávania zlepšiť vedomosti absolventov študijných programov v jazykoch národnostných menšín (nemecký, maďarský a rusínsky) a plnohodnotne ich pripraviť pre potreby trhu práce. Projekt sa bude realizovať až do septembra 2015 a jeho realizácia je rozdelená na 2. etapy.
  • Možnosti štúdia rusínskeho jazyka a kultúry na Prešovskej univerzite a termíny podania prihlášok

    Študijný program: Učiteľstvo rusínskeho jazyka a literatúry (v kombinácii)
    Študijný odbor: 1.1.1. Učiteľstvo akademických predmetov
    Forma štúdia: denná
    Stupeň štúdia: 1. a 2.
    Dĺžka štúdia v rokoch: 1. stupeň – 3 roky, 2. stupeň – 2 roky
    Na Fakulte humanitných a prírodných vied (podanie prihlášok do 31. marca 2014)
    Na Filozofickej fakulte (podanie prihlášok do 31. marca 2014)
    Na Fakulte športu (podanie prihlášok 1. kolo – do 15. apríla, 2. kolo - do 31. júla 2014)
    Na Ústave maďarského jazyka a kultúry (podanie prihlášok do 28. marca 2014)
  • В честь 10 років ОСЙК – літурґія

    В роцї 2014 Общество святого Йоана Крестителя ославить 10 років свого єствовання. З той нагоды буде у суботу, 1. марца 2014 од 10.00 год. oдправлена благодарственна Свята літурґія в Храмі св. Василія Великого в Міджілабірцях. Вшыткых членiв і сімпатізантів Общества св. Йоана Крестителя сердечно запрошаме.
  • Riešenie zbierok rusínskej kultúry v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku

    Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (OSRS) je konzultačná platforma zástupcov organizácií a nezávislých osobností, ktoré spája záujem o rozvoj národnej identity, obhajobu ústavných práv a zvyšovanie kvality života Rusínov v Slovenskej republike. Jeho predstavitelia 5. februára 2014 poslali list ministrovi kultúry SR Mgr. Marekovi Maďaričovi podpísaný predsedom OSRS doc. PhDr. Alexandrom Dulebom, CSc., ohľadom riešenia zbierok rusínskej kultúry nachádzajúcich sa v SNM – Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku, a taktiež ich prijatia u ministra. Odpoveď na tento list poslal minister kultúry SR 14. februára 2014, ktorá je zamietavým stanoviskom.
  • Reakcia Jána Holinku, st. na list ministra kultúry SR M. Maďariča

    Veľmi sa k odpovedi pána ministra vyjadrovať nechcem, odo mňa by sa to mohlo brať politicky. Ale nedá mi nepovedať: aroganciu hrubšieho zrna som ešte nevidel. No myslím si, že nekoná len tak naslepo, má „veľmi dobré" informácie, resp. informátorov z regiónu, ktorí poťahujú nitky a aktívna činnosť Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) im je proti srsti.
  • Писмо о сітуації на Українї

    Честованы русиньскы діятелї, за помочі дій, котры проходять на Украінї, пришла, може, найвекша нагода, жебы выголосити незалежность теріторії бывшой Підкарпатьской Руси або найменше шыроку автономію нашых земель.
  • Припомінка Мілана Піліпа

    „ ... Підпора з боку Світовой рады Русинів є нереална, бо єй членом за Україну є орґанізація пaнa Миколи Бобинця, котрый є споєный з Партіов реґіонів Віктора Януковіча.
  • Реакція політолоґа А. Дулебы

    На писмо Славка Заґорьского пришло много реакцій, з котрых выбераме реакцію на дану проблематіку чоловіка компетентного – політолоґа і заєдно председы Округлого стола Русинів Словеньска (ОСРС), в рамках котрого ся розвинула на інтернетї діскусія їх представителїв. Выбрали сьме погляд праві Александра Дулебы: