Новинкы • Noviny • News 33/2013

  • Spôsob finančnej podpory kultúry národnostných menšín by bolo vhodné zmeniť

    (Delenie financií pre jednotlivé menšiny nemôže vychádzať len Zo sčítania ľudu. Prijímateľmi dotácií by mali byť len menšinové organizácie.)
    V prípade finančnej podpory menšinu tvorí akoby súbor všetkých menšín. Existencia vnútorných rozporov sa môže ľahko stať zámienkou na zníženie stupňa autonómneho rozhodovania menšín. Tejto možnosti sú si vedomí aj zástupcovia menej početných menšín, a preto radšej podporia aj pre ne menej výhodné rozhodnutie.
  • Rusíni v tomto storočí zaniknú

    Prežil nezvyčajné detstvo, preliezal bunkre v okolí Dukly a počúval hororové vojnové spomienky. Svoj rodný kraj opísal v surreálnom cestopise Carpathia. Jeho debut sa ocitol medzi finalistami Anasoft litery. S Marošom KRAJŇAKOM sme sa zhovárali aj o regióne na hraniciach troch štátov. Maroš Krajňak (1972) vyrastal vo Vyšnej Jedľovej pri Svidníku, od roku 1991 žije v Bratislave, kde vyštudoval sociálnu prácu na UK. Venuje sa marketingu v telekomunikačných službách a online. Jeho debut Carpathia, vydaný Trio Publishing, je cestopisom po zónach medzi poľskou Lemkovinou, Podkarpatskou Rusou a vyľudneným slovenským východom.