Новинкы • Noviny • News 4/2014

  • Вічная память, о. Імріх Белейканіч!

    "Вічная память, блаженый покой..." - так сьме співали 13. януара 2014 р. на похоронах отца Імріха Белейканіча в просторах Православного катедралного храму Успенiя Пресвятой Богородиці і св. Яна Милостивого у Кошіцях.
  • Brusel: Máte málo rusínskych škôl, chýba vám rusínsky denník

    Na Slovensku sa v rusínskom jazyku nevyučujú žiaci na žiadnej strednej, ani odbornej škole, len čiastočne na základných a materských. Do rusínčiny nie je u nás preložený ani jeden právny predpis. V rusínskom jazyku nemôžete podávať žiadosti štátnym úradom a nedá sa tu kúpiť ani jeden rusínsky denník, lebo taký nevychádza, hoci by mal.
  • Školy s rusínskym a ukrajinským jazykom sa boja zániku

    Malé školy sa boja, že neprežijú, po ich zrušení pôjdu deti z národnostných škôl do slovenských.
    Základné školy v Prešovskom kraji s vyučovacím jazykom ukrajinským alebo rusínskym bojujú o každého žiaka. Malým školám hrozí zrušenie, niekde už takýto verdikt padol. Ak sa hrozba naplní, žiaci z národnostných škôl budú dochádzať do slovenských škôl, lebo v ich okolí iné nie sú. Riaditelia škôl to považujú za krivdu.
  • Je potrebné zriaďovať triedy s vyučovaním rusínskeho jazyka

    13. januára 2014 vo Svidníku bola poradu s riaditeľmi škôl mesta Svidník k zápisu žiakov na rusínsky jazyk. Posielam Vám v prílohe výsek zo svojho príhovoru, ktorý sa týka rusínskeho školstva. Podľa súčasných názorov zástupcov Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR sa Rámcový dohovor zameriava iba na kultúru a neoprávnene zanedbáva národnostnú výchovu mladej generácie na školách. Preto by sa mali dávať dôrazné podnety aj na zriadenie inštitútu pre finančné podporné projekty aj v oblasti školstva, nielen v kultúry.
  • Tризуб до хербета

    Русиньска філолоґія мала до минулого року заступлїня на універзітах в трёх державах. В Польщі, на Словакії і в Мадярьску. Нажаль, вдяка рїшаню, котре чекало нашу лінґівістіку в Мадярьску, є днесь там навчаня нашого языка вже лем минулостёв. Катедру ся не подарило захранити наперек тому, же з писмом, де ся жадало всокотити єй, ся на Мадярьско обернули і америцькы Русины. Не помогло. Якраз зато остатнї новости, котры приходять з Польщі ня немило удивляють і вопросом є, ці то не мать быти далша жертва в рамках навчаня русиньского языка на універзітній уровни.
  • Literárny fond – výbor Sekcie pre pôvodnú literatúru udelí literárne ceny:

    1. Cenu Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu za rok 2013,
    2. Cenu Ivana Kraska za slovenský debut (veková hranica do 35 rokov) za rok 2013,
    3. Cenu Imre Madácha za pôvodné dielo v maďarskom jazyku a za preklad zo slovenčiny do maďarčiny za rok 2013,
    4. Cenu Ivana Franka za pôvodné dielo v ukrajinskom jazyku a za preklad zo slovenčiny do ukrajinčiny za rok 2013,
    5. Cenu Alexandra Pavloviča za pôvodné dielo v rusínskom jazyku a za preklad zo slovenčiny do rusínčiny za roky 2012 – 2013.
  • Reakcie na súčasné hnutie Rusínov

    V internetových novinách Akadémia rusínskej kultúry v SR č. 7/2013 (www.rusynacademy.sk) som 11. 02. 2013 prvýkrát zverejnil niektoré reakcie na moje články, ktoré mi prišli na moju e-mailovú adresu pod názvom «Reakcie na súčasné hnutie Rusínov». Odvtedy som zverejnil ďalšie články a prišli mi ďalšie reakcie na moju e-mailovú adresu, na ktoré som odpovedal osobným e-mailom. Nakoľko sa dotýkajú ostrých problémov rusínskeho hnutia, chcem sa s Vami podeliť s ich racionálnym jadrom a mojimi odpoveďami.