Новинкы • Noviny • News 40/2013

  • Jozef Gaganec – významný cirkevný a národný buditeľ

    Rusínsky kultúrno-osvetový spolok A. Duchnoviča v Prešove, Masarykova 20, 080 01 Prešov v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Múzeom rusínskej kultúry v Prešove a Slovenskou asociáciou rusínskych organizácií v Prešove Vás pozývajú na vedecko-odborný seminár s názvom: Jozef Gaganec – významný cirkevný a národný buditeľ v dejinách Rusínov a jeho odkaz pre súčasnosť (1793 – 1875), ktorý sa uskutoční dňa 5. októbra 2013 (sobota) od 9. hod. v reštaurácii Grand, Námestie legionárov č. 5, 080 01 Prešov.
  • К: Прислаба ідентічность

    Пан Петер Медвідь правилно назвав наш (русиньскый) проблем: прислаба ідентічность (жаль, своє розуміня основы русиньской ідентіты не написав!). Правилно пише, же: «Жаль, лем скаржыти ся на українізаторів, нам у тім припадї не поможе. Дзеркало мусиме наставити і собі.» Но нажаль, дале ся не дістав. Обмеджів ся на дештрукцію, ганїня: «українізації, сполупрацї з орґанізаціями проукраїньского напряму, паразітованя на Русинах ...»
  • Návrh „Programu rozvoja rusínskej národnostnej menšiny“ v oblasti legislatívy

    Súčasný stav

    Napriek snahám maďarskej menšiny (najmä v rokoch 2004 až 2005) o prijatie zákona o právach národnostných menšín, doposiaľ taký zákon nebol prijatý, čo prihliadnuc aj na legislatívu okolitých štátov v Európe, je potrebné považovať za kardinálny nedostatok. Rovnako absentuje aj zákon, podľa ktorého by sa financovala kultúra národnostných menšín.
    Národnostnými menšinami sa v súčasnej dobe zapodieva :
    - v Národnej rade SR Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorému predsedá Rudolf Chmel a v jeho zložení je ďalších 10 poslancov, z toho aj jedna Rusínka Iveta Lišková.
    - pri Vláde SR je poradný orgán Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorej predsedá minister zahraničných vecí. V podriadenosti tejto rady je Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny.
  • Zákon o právach príslušníkov národnostných menšín a o zmene niektorých zákonov

    O právach príslušníkov národnostných menšín
  • Zákon o financovaní národnostných menšín

    Tento zákon upravuje zriadenie, postavenie a pôsobnosť Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, podmienky a spôsob financovania kultúry národnostných menšín v Slovenskej republike.
  • Rusíni pripravujú návrh zákona o národnostných menšinách

    V Prešove sa v poslednú septembrovú sobotu 28. septembra 2013 konalo už v poradí siedme zasadnutie Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS). Medzi hlavné body programu patrilo pripomienkovanie a diskusia k legislatívnemu návrhu z dielne OSRS, ktorý by mal riešiť postavenie a fungovanie národnostných menšín na Slovensku.
  • Závery z rokovania Okruhlého stola Rusínov Slovenska

    Závery zo 7. zasadnutia Okrúhleho stola Rusínov Slovenska konaného 28. septembra 2013 v Prešove
  • Cвята літурґія

    Наперек намаганю русиньскых орґанізацій, актівістів надале продовжує латинізація русиньского жытельства. Може найвеце то болить і найвеце то чути в переходї зо старославяньского богослужебного языка на словеньскый богослужебный язык, т. є. на заведжїня ґрекокатолицькой або православной Службы Божой в словенчінї. О тім проблемі єм дістав дакілько мейлів, з котрых дакотры частї цітую і пробую на них дати одповідь.
  • Svätá liturgia

    Napriek úsiliu rusínskych organizácií, aktivistov naďalej pokračuje latinizácia rusínskeho obyvateľstva. Možno najviac to bolí a najviac je to cítiť v prechode zo staroslovanského bohoslužobného jazyka na slovenský bohoslužobný jazyk, t. j. na zavádzaní grekokatolíckej alebo pravoslávnej služby Božej v slovenčine. V tejto súvislosti som dostal niekoľko e-mailov, z ktorých niektoré časti citujem a pokúšam sa na ne dať odpoveď.