Новинкы • Noviny • News 51/2013

  • ПЕРШЫЙ ДОКТОРЬСКЫЙ ПРОҐРАМ ...

    ... З КАРПАТОРУСИНІСТІКЫ У СВІТЇ – МАЄ ПРЯШІВСКА УНІВЕРЗІТА
    У другій половинї новембра того року Акредітачна комісія СР – порадный орґан влады СР – на своїй інтернетовій странцї опубліковала Запис із свого послїднёго тогорічного засїданя, яке ся одбыло 23. – 24. октобра 2013 в Братїславі. Єдным з пунктів єй проґраму было посуджіня Жадости о акредітацію, т. є. одборных компетенцій, Пряшівской універзіты в Пряшові реалізовати третїй – докторьскый – ступінь высокошкольского штудія з русиньского языка і літературы, проєкт котрого приправили робітници Інштітуту русиньского языка і културы ПУ. Днесь можеме з радостёв повісти, же на основі голосованя 21-членной Акредітачной комісії СР – од октобра 2013 на Словеньску є акредітовный докторьскый проґрам під назвов Славістіка – русиньскый язык і література в одборї штудій 2.1.28 Славяньскы языкы і літературы.
  • Prvý doktorandský program ...

    ... Z KARPATORUSINISTIKY NA SVETE – MÁ PREŠOVSKÁ UNIVERZITA
    V druhej polovici novembra tohto roku Akreditačná komisia SR – poradný orgán vlády SR – na svojej internetovej stránke zverejnila Zápisnicu zo svojho posledného tohtoročného zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo 23. – 24. októbra 2013 v Bratislave. Jedným z bodov jej rokovacieho programu bolo posúdenie Žiadosti o akreditáciu, t. j. odbornej spôsobilosti, Prešovskej univerzity v Prešove uskutočňovať tretí – doktorandský – stupeň vysokoškolského vzdelávania z rusínskeho jazyka a literatúry, návrh ktorého vypracovali pracovníci Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry PU. Dnes môžeme s radosťou konštatovať, že na základe hlasovania 21-člennej Akreditačnej komisie SR – od októbra 2013 v Slovenskej republike je akreditovaný doktorandský študijný program pod názvom Slavistika – rusínsky jazyk a literatúra v študijnom odbore 2.1.28 Slovanské jazyky a literatúry.
  • 4. správa o implementácií Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v SR

    Na poslednom zasadnutí Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) som bol poverený spracovať list pre Radu Európy, aby sa zaoberala otázkou menšinovej samosprávy, ako aj otázkou rovnosti financovania národnostnej kultúry. Podľa môjho názoru bude teda lepšie vyčkať na znenie Štvrtej správy o implementácii Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v SR a až následne reagovať.
  • XI. zasadnutie Výboru pre národnostné menšiny

    12. novembra 2013 v novej budove Úradu vlády na Námestí slobody 1 v Bratislave sa uskutočnilo XI. zasadnutie Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národné menšiny a rodovú rovnosť, ktorú viedla poverená plnením úloh splnomocnenca pre národnostné menšiny Mária Jedličková.
  • Seminár k menšinovým právam

    3. decembra 2013 sa uskutočnil v zasadacej miestnosti Rektorátu Prešovskej univerzity seminár o možnostiach aplikácie menšinových jazykových práv na Slovensku spojený s prezentáciou publikácie Dejiny menšinových jazykových práv na Slovensku 1918- 2012. Seminár bol zorganizovaný z iniciatívy Mgr. Petra Krajňáka, poslanca MsZ v Prešove a poslanca VÚC Prešov, ktorý podujatie moderoval.
  • Од Міллія ід постмодернї

    6. децембра 2013 ся в Снинї одбыла інтересна културна подїя – вернісаж выставкы „Од Міллія к постмодернї“. На выставцї суть представлены роботы штирёх професорів, умелцїв-Русинів, котры вызначнов міров овпливнили розвиток модерного уменя на Словеньску – Дезідера Міллія, Ореста Дубая, Штефана Гапака і Івана Шафранка.