Aktívny herec-jubilant

Súčasný šesťdesiatník Vasiľ Rusiňák je popredným hercom Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove, jediného profesionálneho divadla na svete, ktoré hráva po rusínsky. Jeho herecký výkon, ktorý vždy vychádza z prirodzeného realistického základu, by však neunikol pozornosti diváckej obci ani vtedy, keby hral po anglicky, rusky, slovensky či po ukrajinsky. A to nielen preto, že jeho tvár krášlia starostlivo pestované fúzy ...
Štúdium herectva absolvoval v roku 1976 na Divadelnom inštitúte Karpenka-Karého v Kyjeve. Dnes patrí k členom hereckého súboru DAD, ktorí dokážu dostať publikum do varu rovnako rýchlo interpretáciou dramatických postáv, ako aj rolami v komediálnych žánroch. Vasiľ Rusiňák bol aj prvým hercom DAD, ktorý hosťoval v inscenácii komédie Muž mojej ženy na javisku druhého profesionálneho divadla (Divadla Jonáša Záborského), ktoré pôsobí v Prešove. Nedávno sme ho mali možnosť vidieť na 1. a 2. premiére 14. a 19. júna 2003 rodinnej hry Vassa na doskách jeho domovského divadla, a to v úlohe Prochpora Železnova po rusínsky. Teraz V. Rusiňák naštudoval svoje vystúpenie v hre Zápisky ošetrovateľa (Posun vpred), ktorú Ľubo Burgr, Dušan Vicen a kolektív hercov-spoluautorov charakterizovali ako „Rozhovory medzi dvoma-troma promile“. Vznikla voľne na motívy knihy Záchytka Víťa Staviarskeho. Predpremiére bola uvedená v priestore súčasnej kultúry A4 v Bratislave 24. augusta 2013, premiéru bude mať v Košiciach 6. septembra 2013 v kulturnom priestore Tabačka. Avšak V. Rusiňák naštudoval a bude vystupovať aj v hre Silueta b-mol pre klavír a pozostalých na Malej scéne Štátneho divadla v Košiciach 4. septembra 2013, v deň zahájenia 4. Celoeuropského divadelného festivalu v tomto meste.
- аз -

• Protagonisti najnovšej inscenacii hry M. Gorkého Vassa v režií S. Sprušanského, korá mala 1. a 2. premiéru 14. a 19. júna 2013 v Divadle A. Duchnoviča v Prešove – V. Rusiňák v úlohe  P. Železnova a Ľ. Lukačíkove v úlohe W. Železnovej.

• Protagonisti najnovšej inscenacii hry M. Gorkého Vassa v režií S. Sprušanského, korá mala 1. a 2. premiéru 14. a 19. júna 2013 v Divadle A. Duchnoviča v Prešove – V. Rusiňák v úlohe P. Železnova a Ľ. Lukačíkove v úlohe W. Železnovej.