Duchnovičov Prešov 2011

RUSÍNSKA OBRODA NA SLOVENSKU a KRAJSKÝ ŠKOLSKÝ ÚRAD V PREŠOVE vyhlasujú celoslovenskú súťaž v umeleckom prednese rusínskej poézie, prózy, vlastnej tvorby, malých scénických foriem, duchovného prednesú (biblických príbehov) a ľudového rozprávania v rusínskom jazyku pod názvom Duchnovičov Prešov 2011.

Súťaže sa môžu zúčastniť deti materských škôl, žiaci základných škôl, študenti stredných škôl, učilíšť, vysokých škôl , dospelí v určených kategóriách 0 – 5.
A/ Podmienky súťaže :
1. Podmienkou pre splnenie kritérií súťaže je, aby súťažiaci predniesol báseň, prózu, poéziu vlastnú tvorbu alebo účinkoval v rusínskej hre, ľudovom rozprávaní, v rusínskom jazyku.
2. Zúčastniť sa výberového kola (školskej súťaže, miestneho príp. obvodného kola ) a byť víťazom danej kategórie. Prihláška v prílohe!
3. Na celoslovenskú súťaž Duchnovičov Prešov, ktorá sa uskutoční 16. 9. 2011 v Prešove, postupujú len tí, ktorí sa umiestnili na prvých miestach v jednotlivých kategóriách postupových obvodných kôl podľa okresov (koordinujú predsedovia MO ROS, učitelia jednotlivých škôl).

B/ Kategorizácia :
0. kategória – deti MŠ a žiaci 1. ročníka ZŠ
1. kategória – žiaci 2. až 3. ročníka ZŠ
2. kategória – žiaci 4. až 6. ročníka ZŠ
3. kategória – žiaci 7. až 9. ročníka ZŠ
4. kategória – študenti stredných škôl a učilíšť a vysokoškolská mládež
5. kategória – dospelí

C/ Žánre:
1. Poézia
2. Próza
3. Vlastná tvorba
4. Malé scénické formy
5. Ľudové rozprávanie
6. Duchovný prednes (biblické príbehy)
Táto kategorizácia a žánre platia pre postupové kola ako aj pre celoslovenskú súťaž Duchnovičov Prešov 2011, ktoré organizuje Rusínska obroda na Slovensku.

D/ Postupové kolá:
Je potrebné uskutočniť 22. júna 2011 a víťazov jednotlivých kategórií nahlásiť vyplnenou prihláškou Rusínskej obrode na Slovensku do 27. júna 2011 na adresu: Bc. Silvia Lysinová, Rusínska obroda na Slovensku, Levočská č. 9, 080 01 Prešov. Tel.: 051 77 22 889, 0918 176 804. Na obálku napíšte: DP 2011.
Cestovné na celoslovenskú súťaž hradí organizátor (ROS), ktorý zabezpečí aj stravovanie účastníkov vrátame pedagogického dozoru. Za prípravu recitátorov budú ocenení učitelia alebo kompetentné osoby, ktoré dieťa na súťaž pripravili. Každý z účastníkov Duchnovičovho Prešova 2011 obdrží diplom a víťazi v jednotlivých kategórií vecné ceny.
Pozn. : Na celoslovenskej súťaži v Prešove sa bude účastník súťažiť v takých kategóriách v akých postúpil zo základných kôl a nebude sa to vzťahovať na nový školský rok v ktorom bude súťaž prebiehať.
Vypracovala: Bc. Silvia Lysinová, garant projektu DP 2011.