Krízu vyvolal Úrad vlády SR

Dnes je 16. septembra 2013 a my sme od štátu, resp. od Úrady vlády SR nedostali ani cent štátnej dotácie. Tak vznikla kríza v rusínskych občianskych združení, v širšom poňatí aj v rozvoji rusínskej kultúry na Slovensku. Už bolo prisľúbené množstvo termínov, do ktorých zaiste peniaze dostanú rusínske OZ, avšak dnes to vyzerá tak, že rusínske OZ nemajú ani šajnu o tom, kedy dostanú schválenú štátnu dotáciu na rok 2013.

Nebudem písať o všetkých detailoch a za všetky rusínske OZ. Sústredím sa na hlavne problémy a dva OZ, a to Rusín a Ľudové noviny a Akadémia rusínskej kultúry v SR, ktorých som štatutárny zástupca, takže som si dovolil vysloviť niekoľko kritických pripomienok na adresu Úradu vlády SR. V PRVOM RADE SA CHCEM OSPRAVEDLNIŤ, ŽE ČITATELIA NEDOSTÁVAJÚ POŠTOU RUSÍNSKU PERIODICKÚ TLAČ – NARODNY NOVYNKY a ČASOPIS RUSYN. Hoci sme od štátu nemali nijaké peniaze, napriek tomu tieto vydania pravidelne vychádzali a boli posielané poštou adresátom. Pri ich vydaní nám tohto roku pomohli na výrobu a expedíciu vyššie uvedenej tlače, a to M. Džupinka, K. Dubská, M. Semančík, J. Šmajda a S. Haník. Taká je dnes situácia, že naša tlač vychádza na dlh a bola posielaná poštou za peniaze sponzorov, z predplatného a za moje vlastné, do 15. júla. Avšak „prameň či pramene vyschli“ k dnešnému dňu máme vydané posledné čísla Narodnych novynok, a to č. 6, 7, 8 a 3. číslo časopisu Rusyn. O tom sa môžete presvedčiť na našej webovej stránke www.rusynacademy.sk, (kto má internet), keď kliknete na jazyky: rusínsky, slovenský alebo anglicky a potom, ak nabehne ďalší obsah, kliknite na jednu z rubrík vpravo: ПРЕСА, TLAČ, PRESS. Tu si môčte prečítať tieto posledné 4 periodické vydania, KTORÉ STOJA V SKLADE, LEBO UŽ NEMÁME PENIAZE NA ICH EXPEDOVANIE K ODBERATEĽOM!!! Takáto situácia sa ešte nestala za od vydávania našich periodík v roku 1990 (Rusyn) resp. 1991 (Narodny novinky). Vidno, ako sa hovorí, na Slovensku je všetko možné. Podľa posledných informácií štátnu dotáciu na naše dve periodiká dostaneme, možno, až v decembri 2013!!! Takže, pýtam sa kompetentných, ako máme zabezpečiť periodicitu, stanú sa naše periodiká občasníkmi alebo ročníkmi?!To sa týka aj neperiodickej tlače a internetových novín, ktoré majú vydať alebo sa prevádzkujú občianskym združením Akadémia rusínskej kultúry v SR.

Váhal som s písaním tohto článku, lebo som zistil, že to v podstate nemá žiadny význam (za vyše 20 rokov po revolúcii kompetentným úradníkom a čelným predstaviteľom som napísal stovky listov, a to s minimálnym úspechom). Viem, že mnohým kompetentným sa moje slová nebudú páčiť, hoci z ich strany sú príčiny i objektívne, ale aj subjektívne. PÍŠEM TIETO RIADKY HLAVNE PRETO, ABY SOM VYSVETLIL NAŠIM ČITATEĽOM, PREČO NEDOSTÁVATE SVOJE NARODNY NOVYNKY A RUSYN A OSDPRAVEDLNIL SA IM ZATO, HOCI TO BY MAL UROBIŤ ÚRAD VLÁDY SR. TAKŽE PREPÁČTE, ŽE SPOMENUTÁ SITUÁCIA JE TAKÁ, AKÁ TU JE. SMELO MOŽNO POVEDAŤ, ŽE TAKÁ VEĽKÁ KRÍZA V ROZVOJI RUSÍNSKEJ TLAČE A KULTÚRY TU EŠTE NEBOLA. Nie prvý rok pri obdobnom financovaní (avšak nie až v takej kritickej podobe), vzniká dojem, že majorite sú minority, národnostné menšiny na Slovensku len na obťaž. Takže, keď niečo zanikne, napríklad, vydávanie našich Narodnych novynok, tak mnohí kompetentní si môžu povedať ústami našich materí: „Baba z voza, vozovi ľahšie.“
A. ZOZUĽÁK, šéfredaktor rusínskych Narodnych novynok a Rusyna