Členmi Svetového kongresu Rusínov ostávajú i naďalej SARO a ROS

12. Svetový kongres Rusínov (SKR) prijal nový štatút, ktorý ohrozuje jeho otvorenosť a zavádza monopol pre jednu organizáciu alebo asociáciu z každej krajiny, ktorá by mala zastupovať Rusínov na SKR. Pre slovenských Rusínov by mal ale platiť status quo a obe organizácie slovenských Rusínov ostávajú súčasťou SKR.

Jednou z najdôležitejších otázok prerokovaných na 12. Svetovom kongrese Rusínov, ktorý sa uskutočnil v dňoch 12. až 14. júla 2013 v Užhorode a Svaľave na Podkarpatskej Rusi, bolo schválenie nového Štatútu SKR, ktorý je jeho základným dokumentom a stanovuje pravidlá jeho fungovania a zastúpenia jednotlivých krajín. Nový štatút zavádza systém, že každú krajinu môže na SKR zastupovať iba jedna organizácia alebo akási asociácia, založená na základe písomnej dohody organizácií v danej krajine.

Slovensko malo doteraz na Svetovom kongrese zastúpenie prostredníctvom dvoch organizácií: Rusínskej obrody na Slovensku (ROS), a Slovenskej asociácie rusínskych organizácií (SARO), a to na základe písomnej dohody z 8. februára 2007, podľa ktorej má ROS nárok na 6 delegátov, SARO na 4 delegátov. Aj napriek tomu sa predseda ROS Vladimír Protivňák (ktorý je zároveň tajomníkom Svetovej rady) pokúsil pred tohtoročným kongresom túto dohodu porušiť vyškrtnutím najprv celej delegácie SARO, neskôr aspoň jej časti. SARO však svoju pozíciu obhájilo. Delegát SARO Peter Medviď preto verejne vyzval, aby túto dohodu ROS nabudúce dodržiavala. Nepísaná dohoda bola dokonca taká, že ROS a SARO sa mali striedať aj v zastúpení na Svetovej rade. Realita je však taká, že zástupcu v tomto výkonnom orgáne SKR má vždy iba ROS. Aj na poslednom Svetovom kongrese v Svaľave 14. júla 2013, jeden z členov slovenskej delegácie za ROS navrhol za člena Svetovej Rady Vladimíra Protivňáka bez toho, aby túto vec delegácia ROS konzultovala s delegáciou SARO. Vedúci delegácie SARO Milan Pilip vzniesol námietku a verejne prehlásil, že on Vladimíra Protivňáka nepodporuje a hoci SARO svojho vlastného protikandidáta za Slovensko nenominuje, považuje za slušné, aby sa ROS aspoň opýtala SARO na jej názor pred tým, než niečo verejne prednesie v mene všetkých slovenských Rusínov. Americká delegácia namietala nesprávny proces voľby, ktorá bola podľa amerických delegátov v rozpore so štatútom. Celkovo prebiehala voľba členov Svetovej rady chaoticky a hlučne (viedol ju Miron Krajkovič) a občas to vyzeralo, že sa situácia zvrhne na košeľovú prehliadku ako v ukrajinskom parlamente.

Každopádne bolo najdôležitejším momentom rokovania SKR schvaľovanie nového štatútu. Počas rokovania vystúpili s príspevkom niektorí delegáti, ktorí nový návrh štatútu SKR kritizovali pre hrozbu zavedenia elitárstva. Návrh nového štatútu sa nepáčil americkej, českej a časti slovenskej delegácie. Okrem toho má nový štatút množstvo gramatických aj formálnych chýb. Vladimír Protivňák to obhajoval tým, že ak Ministerstvo vnútra SR nový štatút nezaregistruje a vráti na dopracovanie, chyby sa opravia. To mu ale, podľa vedúceho delegácie SARO, dá obrovský priestor na ďalšiu svojvoľnú manipuláciu s textom štatútu SKR. Odporcovia návrhu nového štatútu argumentovali aj tým, že zavedením monopolu pre jednu organizáciu alebo asociáciu v každej krajine vznikne situácia, že napr. v prípade Slovenska ostane bokom nielen celé SARO, ktoré združuje 8 občianskych združení, ale aj Okrúhly stôl Rusínov Slovenska, na ktorom participuje až 30 subjektov vrátane verejných inštitúcií, starostov či škôl, ako aj nezávislých osobností a podnikateľov. Vážnosť Okrúhleho stola sa snažil spochybniť Martin Karaš, ktorý z pléna vykríkol, že Milan Pilip nehovorí o Okrúhlom stole pravdu. Milan Pilip však delegátom hneď pripomenul, že ešte pred jeho vystúpením dostali propagačný leták o Okrúhlom stole s fotkami, na ktorých sú riaditelia všetkých rusínskych inštitúcií na jeho zasadaní, o čom ale Martin Karaš nevedel.

Zástupca americkej delegácie zároveň delegátom SKR oznámil, že 23. marca 2013 ROS pozastavila členstvo svojim kolektívnym partnerským organizáciám, a tieto sa pridali k spolupráci s Okrúhlym stolom. Ak by mala na Svetovom kongrese zastupovať Slovensko iba samotná ROS, ktorá už nie je strešnou organizáciou, Svetový kongres by tým výrazne znížil svoju legitimitu. Svetový kongres nové znenie štatútu aj s množstvom chýb schválil. Nakoniec aj delegát za ROS Alexander Fecura verejne priznal, že štatút je zlý a treba ho kompletne prerobiť, no teraz bolo za neho potrebné hlasovať. Nový štatút SKR zavádza systém, že každú krajinu môže na SKR zastupovať iba jedna organizácia, alebo asociácia založená na základe písomnej dohody organizácií v danej krajine. Na druhej strane je faktom to, že takáto písomná dohoda na Slovensku už existuje. Po skončení kongresu sa vedúci delegácie SARO Milan Pilip opýtal predsedu SKR Ďuru Papugu, či stále považuje ROS aj SARO za členov Svetového kongresu Rusínov na základe stále platnej dohody medzi nimi. Odpoveď predsedu SKR bola kladná.

Svoje stanovisko k tejto veci poskytol aj JUDr. Peter Krajňák, ktorý je jedným zo signatárov dohody medzi SARO a ROS z roku 2007, a ktorý sa tohoročného Kongresu zúčastnil ako hosť: „V zmluvných vzťahoch platí od čias rímskeho práva zásada Pacta sunt servanda, teda zmluvy sa musia plniť (dodržiavať). Bez rešpektovania tejto zásady nemôže existovať spolupráca ani dôvera medzi zmluvnými stranami. Je nespochybniteľné, že dohoda podpísaná medzi ROS a SARO zo dňa 8. februára 2007, ako aj ďalšie dohody medzi SARO a ROS uzavretými ústne na SKR v Ruskom Keresture sa musia rešpektovať a dodržiavať.“ JUDr. Peter Krajňák sa po skončení SKR opýtal Vladimíra Protivňáka, či považuje dohodu medzi ROS a SAROm za platnú. Aj jeho odpoveď bola kladná.

Vedúci delegácie SARO Milan Pilip teda môže oznámiť vedeniu SARO, ako aj celému Okrúhlemu stolu Rusínov Slovenska, ktorého je SARO súčasťou, že pre Slovensko ostáva status quo v otázke zastúpenia slovenských Rusínov na Svetovom kongrese Rusínov aj pre ďalšie obdobia.
Milan Pilip, vedúci delegácie SARO, 18. 7. 2013