Menšiny: Premiér Fico ponižuje vlastných občanov

(Premiérove slová o menšinách, ktoré podľa neho vydierajú menšinovými právami, zle zobrali naši Česi, Poliaci, Maďari či Rusíni.)
Premiér Robert Fico privítal na Slovensku českého prezidenta Václava Klausa práve v deň, keď sa dotknuto ozvali zástupcovia českej menšiny na Slovensku. Nepáči sa im vystúpenie premiéra na konferencii k 150. výročiu Matice slovenskej v Martine, kde v 26. februára 2013 vyhlásil, že od menšín na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu.

„Vyjadrenie je nepravdivé, je urážkou pre Čechov žijúcich na Slovensku,“ povedala pre SME predsedníčka Českého spolku v Košiciach a členka Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Dagmar Takácsová. Kritické hlasy pridali zástupcovia poľskej, maďarskej, rómskej a rusínskej menšiny. Z Európskeho parlamentu Joseph Daul, šéf poslaneckého klubu ľudovcov, Ficovi odkázal, aby namiesto obviňovania menšín venoval viac času a energie riešeniu ekonomických problémov a drastickému nárastu nezamestnanosti.

Čo povedal Fico
Premiér na konferencii Matice slovenskej vyzval menšiny, aby prestali vydierať menšinovými právami. „Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu. Skôr natiahnuté ruky, zato takmer minimálne pestovanie občianskych cností,“ uviedol. Podľa Fica nezávislý štát „sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ... Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín.“

Ficove slová vnímajú ako urážku
„Nemám žiadne vedomosti, žeby si príslušníci českej menšiny neplnili svoje občianske povinnosti, neboli k štátu lojálni a nepestovali občianske cnosti. Toto vyjadrenie je nielen nepravdivé, ale aj urážkou pre Čechov žijúcich na Slovensku,“ povedala predsedníčka Českého spolku v Košiciach a členka výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Dagmar Takácsová. Povolaním lekárka sa angažuje najmä v oblasti rozvoja českej kultúry na Slovensku. Ako uviedla, jedinou požiadavkou Českého spolku je príspevok na kultúrne podujatia, napríklad v rámci tradičného festivalu Dni českej kultúry. „Ak štát nechce prispievať menšinám na kultúru, nech tak nerobí. Ale nie je možné dávať niečo súčasne s výčitkou, že ide o vydieranie. Taký príspevok má veľmi horkastú príchuť a zahanbuje ako darcu, tak príjemcu.“ Podľa Takácsovej kultúra menšín pomáha rozvíjať kultúru v štáte. „Prispieva k jej pestrosti a rozmanitosti, o čom by obyvatelia multietnických Košíc vedeli uviesť stovky príkladov.“ „Nesúhlasíme s vyjadreniami premiéra,“ pripája sa šéfka Poľského klubu v Košiciach Urszula Szabadosová.

Porušený sľub
Premiér svojím vyjadrením niekoľkonásobne porušil sľub, ktorý po voľbách zložil do rúk prezidenta, myslí si Peter Kolár, predseda Mestského výboru Csemadoku v Košiciach. „Sľúbil, že svoje povinnosti bude plniť v záujme občanov. Nemal by zabúdať, že príslušníci všetkých menšín, teda aj maďarskej, sú občanmi SR.“ Kolár upozorňuje, že požiadavky menšín najmä na rozvoj kultúry, sú legitímne, vychádzajú z platných zákonov a medzinárodných konvencií, ktorých signatárom je aj Slovensko. Hlboké znepokojenie nad slovami Róberta Fica vyjadril aj Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku. Podľa hovorcu Géjzu Tokára je nebezpečné a neprípustné, aby politici delili občanov podľa národnosti na viac a menej dôležitých.

Na vedľajšej koľaji
„Dozvedieť sa po viac ako dvoch desaťročiach rovno od premiéra, že tento štát nie je a nikdy ani nebol určený nám, menšinám, je prinajmenšom trpké poznanie,“ napísala Jarmila Vaňová, programová riaditeľka Rómskeho mediálneho centra. „Som hrdá Slovenka s rómskou národnosťou. A nech mi niekto povie, že nie som Slovenka! Najväčším omylom je presvedčenie, že sme tu cudzím elementom. Sme tu doma, Slovensko je aj našou krajinou,“ dodáva Vaňová. Anna Koptová, riaditeľka nadácia Dobrá rómska víla Kesaj, spomína na vyjadrenie nového šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho. Na stretnutí s nemeckými študentmi obhajoval princíp dodržiavania ľudských práv a americkej demokracie: „Okrem iného povedal: V Amerike máte právo byť hlúpi – ak chcete. Nuž, nech. Ale žiadna demokracia, teda ani tá slovenská, nedáva nikomu právo, už vôbec nie ústavnému činiteľovi, aby robil z občanov hlupákov, lebo takýto záujem nie je ani morálny ani demokratický.

Čítajte viac: http://kosice.korzar.sme.sk/c/6717483/mensiny-premier-fico-ponizuje-vlastnych-obcanov.html#ixzz2MB2Fxedc

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč odovzdáva premiérovi Robertovi Ficovi diplom zakladajúceho člena Matice slovenskej. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč odovzdáva premiérovi Robertovi Ficovi diplom zakladajúceho člena Matice slovenskej. Foto: TASR/Pavol Ďurčo