Návrh na prijatie za člena komisie na hodnotenie projektov a štátnych príspevkov pre národnostné menšiny

V zmysle článku 8, odsek 5, Štatútu Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny podávam návrh na začlenenie všetkých členov Výboru pre národnostné menšiny Rady vlády SR s právom hlasovania, za člena komisie na hodnotenie projektov a prideľovanie finančných prostriedkov pre národnostné menšiny pre tento a nasledujúce roky. Tento návrh bude pre Radu vlády SR záväzný, ak tento môj návrh prijmeme formou uznesenia a hlasovaním schválime v 3/5 väčšine všetkých členov nášho výboru.

Odôvodnenie:
Podľa článku 2 Štatútu tento Výbor má plniť funkciu konzultatívneho orgánu vo veciach účasti príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín na riešení vecí týkajúcich sa národnostných menšín a etnických skupín. My zastupujeme v najvyššom riadiacom orgáne štátnej správy naše národnostné menšiny a za svoju prácu vo Výbore, ale aj za prácu Rady vlády SR sa verejne zodpovedáme našim občanom aj občianskym združeniam. Po tohtoročnom rozdelení finančných prostriedkov som ja osobne vypočul mnoho sťažnosti na Radu vlády SR a nevedel som zdôvodniť príčinu likvidácie, napríklad rusínskych Národných novín, lebo som v komisii nebol. V komisií pre Rusínov údajne boli ľudia blízki občianskemu združeniu Rusínska obroda Slovenska a jej novinám InfoRusín a tak dostali šancu finančne zlikvidovať svoju konkurenciu, jediné historicky významné Národné noviny, jediné odborné rusínske noviny s vysokoškolsky kvalifikovaným redakčným tímom. Ako je možné, že pri tom sa nehodnotia vedomosti v podávaných informáciách ani dôveryhodnosť podávaných informácií. Tu sa jedná o porušovanie tlačového zákona. A tento pochybný spôsob informovania verejnosti v tomto roku Rada vlády SR v rusínskom svete sa rozhodla podporovať len preto, že InfoRusín vykazuje viac vydavateľských výtlačkov. To je nespravodlivé rozhodnutie Rady vlády SR voči čitateľskej verejnosti.
Pred dvoma či troma rokmi Dr. Michal Kaliňák, ktorý bol hovorca bývalého podpredsedu Vlády SR pána Čaploviča napísal v tlači, že majú podozrenia, že v treťom sektore prekvitá korupcia. Ja osobne vidím korupciu v spôsobe zostavovania členstva komisie na hodnotenie projektov a prideľovanie štátnej finančnej podpory v tomto roku. Ak budeme členmi tejto komisie my, budeme vedieť ovplyvňovať hodnotenia projektov a rozdeľovanie finančných prostriedkov a na zasadaní Výboru budeme vedieť hodnotiť správnosť či nesprávnosť pridelených štátnych dotácii. Budeme vedieť vysvetliť príčiny, ktoré viedli k takému prideľovaniu financií. Mena členov tohtoročnej komisie pre hodnotenie projektov sú pre verejnosť nezverejnené, a tak nenesú žiadnu morálnu zodpovednosť za spôsobené škody. Preto svoj návrh, aby sme my boli členmi komisie, považujem za opodstatnený.
Mgr. Ján Kaliňák,
zástupca rusínskej národnostnej menšiny vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR


(Aby sme niečo neskomolili, tak materiál uverejňujeme v slovenskom origináli, ako bude predložený Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR.)