Opäť sa sám usvedčil

Donedávna som si naivne myslel, že konečne mám korektné vzťahy aj s PhDr. Miroslavom Sopoligom, DrSc. zo Svidníka, riaditeľom tunajšieho SNM – Múzea ukrajinskej kultúry (MUK). Korektné a štandardné vzťahy mám aj so Zväzom Rusínov-Ukrajincov SR v Prešove a vo Svidníku, ako aj s redakciami. Podobne aj s členmi Rusínskej obrody v Prešove a vo Svidníku a s príslušnými rusínskymi redakciami a s členmi strany Náš kraj. Korektné vzťahy mám aj s cirkvami. Spomedzi pravoslávnych duchovných som si veľmi vážil nebohého prot. Petra Cupera zo Stropkova.

Pokiaľ ide o M. Sopoligu, z naivity ma vyviedlo, keď som si nedávno vo Vedeckom zborníku Múzea ukrajinskej kultúry (VZ MUK) vo Svidníku č. 26 (Ukrajinci v prihraničných oblastiach Karpát: problémy akulturácie, asimilácie, identifikácie. Materiály medzinárodnej vedeckej konferencie Svidník 17. – 18. júna 2011. Svidník, 2011) na strane 490 prečítal toto: "Nemôžeme súhlasiť s tým, aby sa názvy inštitúcií menili podľa chvíľkových a choromyseľných nálad notorických sťažovateľov typu Andreja Kaputu, ktorý permanentne osočuje mnohých spoluobčanov a vyvoláva národnostnú nevraživosť, najmä protiukrajinské a protižidovské nálady, ako aj konfesionálne rozbroje. Pán Kaputa sa už dlhé roky špecializuje na osočovanie Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku... Dovoľujeme si Vás upozorniť, že pán Kaputa zneužíva listy Ministerstva kultúry SR ako dôkazy o údajnom "protiprávnom, neodbornom a neaktuálnom" názve múzea vo Svidníku... Máme jednoznačné dôkazy o tom, že v súvislosti s aktivitami Rusínskej obrody proti múzeu vo Svidníku dochádza k zneužívaniu právomoci úradníka štátnej správy..."

Avšak koľkokrát M. Sopoliga osočoval riadnych a teraz už bývalých zamestnancov MUK vo Svidníku, vie každý. V závere tohto listu z 25. 2. 2002, prvýkrát publikovaného v citovanom VZ MUK č. 26, str. 489 – 490, napísaného pod hlavičkou Múzeum ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku, ale bez jeho predpísaného čísla spisu registratúry, M. Sopoliga napísal, že "kolektív pracovníkov predmetnej štátnej inštitúcie sa musí... sústavne brániť pred nevyberanými útokmi, ktoré hraničia s duševným terorizmom. Je to zjavná národnostná diskriminácia, ktorá nie je v súlade s Ústavou SR a medzinárodne platnými dohodami o dodržiavaní ľudských práv."

Ďakujem pekne za vraj národnostnú diskrimináciu M. Sopoligu a kolektívu pracovníkov múzea. Akcia vyvoláva reakciu. M. Sopoliga aj teraz sám eskaluje spory a iba jeho vinou dochádzalo k deukrajinizácii múzea. Koľkí to z MUK popri plate brali a berú aj starobný dôchodok a doslova presluhujú v múzeu, vrátane M. Sopoligu (nar. 26. 3.1946).Toto v neveľkom Svidníku je takisto veľmi dobre známe. Toto je národnostná diskriminácia?! Dotknutý predmetný list, teraz znova a zámerne aktualizovaný, akoby sa M. Sopoliga nevedel opäť zmestiť do kože, napísal M. Sopoliga spomínaného 25. februára 2002 PhDr. Petrovi Marákymu (komuže inému!), vtedy generálnemu riaditeľovi sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR v Bratislave. Neskôr bol aj generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea v Bratislave. Jeho organizačnou jednotkou je tiež MUK vo Svidníku.

M. Sopoliga sa sám usvedčil znova a opäť, aj nasledujúcim spôsobom. Nuž, porovnajme si štýl a obsah obidvoch dokumentov. Ich autor je JASNÝ. Dňa 4. marca 1982 bol na mňa napísaný dvojitý anonym, fingovane podpísaný Pracovníci ONV (v) Bardejove a poslaný z Bardejova na Dekanát Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a na vedomie Ústrednému výboru KSS v Bratislave, Hlboká 2. Skutočný autor osočujúcich anonymov nevedel, že v Bratislave ÚV KSS nesídli na Hlbokej ulici, ale na Hlbokej ceste. Na druhej strane dobre vedel, že FF UKo v Bratislave sídli na Gondovej 2. Na ONV v Bardejove dobre vedeli, že ÚV KSS sídli na Hlbokej ceste. Predmetný anonym znie:

„Vážení súdruhovia! Veľmi nás prekvapila správa, že náš bývalý pracovník Andrej Kaputa sa uchádza na vašej katedre archívnictva o doktorát. Ako je možné, že terajší jeho zamestnávateľ – ONV vo Svidníku mu dal na to súhlas. Veď ide vyslovene o náboženského fanatika a zarytého nepriateľa nášho socialistického zriadenia. Ak Vám záleží na výchove skutočných doktorov, vyžiadajte si jeho kádrové materiály z nášho príslušného oddelenia. Lebo, ako vieme (tak v origináli), tento človek potrebuje titul iba na to, aby jeho notorické sťažnosti mali väčšiu váhu a boli účinnejšie "pri zneškodňovaní" čestných komunistov a podkopávaní nášho zriadenia. Veď celý tucet jeho sťažností sa nachádza na najrozličnejších orgánoch, počnúc ústrednými straníckymi a odborovými až po okresné.
Česť práci!
Pracovníci ONV v Bardejove


Na vedomie: Ústredný výbor KSS
Bratislava, Hlboká 2“

Až roku 1990 som sa mohol priamo zoznámiť s týmto anonymom. Aj štylistik prof. Jozef Mistrík, DrSc. vtedy mi potvrdil moje podozrenie z autorstva M. Sopoligu... Teraz je tu ďalší dôkaz. Nech to vyvráti M. Sopoliga na detektore lži!
Andrej KAPUTA, Svidník