Oslavy príchodu Cyrila a Metoda

5. júla 2013 v Nitre sa začali trojdňové oslavy príchodu bratov sv. Cyrila a Metoda do vtedajšej Veľkomoravskej ríše. Okolo 40 tisíc ľudí zavítalo do moravského Velehradu, kde omšou vyvrcholili oslavy výročia 1150 rokov od príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Priniesli nielen nové písmo – hlaholiku, ale aj symbol byzantského dvojkríža, ktorý je dnes v našom štátnom znaku. Oslavy pod Zoborom sa začali slávnostnou svätou omšou. Tú celebroval slovinský kardinál Franc Rodé, ktorý ako pápežský legát reprezentoval a sprítomňoval osobu Svätého Otca, pretože pápež František sa na oslavách zúčastniť nemohol. Spomienkové slávnosti sa konajú nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku. Cyril a Metod mali päť súrodencov, pričom Cyril bol najmladším. Ich rodičia boli urodzeného pôvodu a otec bol vysoký byzantský štátny úradník (drungarios). Knieža Rastislav požiadal v roku 862 cisára Michala III., aby vyslal vierozvestcov na Veľkú Moravu. Cisár súhlasil a so slovami: „Počuješ, Filozof?Niet iného než teba, kto by toto mohol vykonať, preto vezmi veľa darov a svojho brata Metoda a choď! Lebo ste Solúnčania a všetci Solúnčania hovoria čistou slovančinou,“ vyzval Cyrila, aby sa ujal misie.

Práve Nitra zohrala počas ich misie významnú úlohu. Bola druhým veľkým strediskom života Veľkomoravskej ríše. Pápež Ján VIII. v roku 880 na žiadosť Svätopluka zriadil novú diecézu sanctae ecclesiae nitrensis - svätej cirkvi nitrianskej, ktorá bola pod správou arcibiskupa-metropolitu Metoda. „Bola to prvá diecéza medzi slovanskými národmi. Katedrálny chrám, ktorý sa vypína nad mestom, je jedným z najstarších biskupských sídel medzi slovanskými národmi,“ uviedol nitriansky biskup Viliam Judák. Cyril a Metod boli na Veľkej Morave podľa tradície od 5. júla 863 až do roku 867. Na účely misie vytvoril Cyril nové písmo – hlaholiku, ktorá bola grafickým systémom špeciálne uspôsobená pre slovanský jazyk. Bratia pred odchodom na Veľkú Moravu vytvorili viacero prekladov v staroslovienčine (stará cirkevná slovančina), čiže kultivovanej macedónčine z okolia Solúna. V roku 863 Cyril založil tzv. Veľkomoravské učilište, v ktorom sa vychovávali budúci slovanskí kňazi a administratívni pracovníci, a ktoré sa stalo centrom slovanskej literatúry.

Zo Solúna šliapali 1 740 km. Tesne pred začiatkom trojdňových osláv 1150. výročia príchodu bratov Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy dorazila do Nitry aj skupina siedmich cyklistov, ktorí šliapali do pedálov až zo Solúna (Thessaloník) a počas sedemnástich dní zdolali 1 740 km. „Všetko prebehlo v poriadku a žiadne problémy sme počas cesty nemali,“ prezradil po návrate člen výpravy Anton Ivančík (63).

K významnému výročiu vydala reprezentatívnu známku v nominálnej hodnote 1,60 eura aj Slovenská pošta (autor: Jozef Uhlárik). Slovensko na nej spolupracovalo s Českom, Bulharskom a Vatikánom.

K významnému výročiu vydala reprezentatívnu známku v nominálnej hodnote 1,60 eura aj Slovenská pošta (autor: Jozef Uhlárik). Slovensko na nej spolupracovalo s Českom, Bulharskom a Vatikánom.