Otvorili bránu minulosti ich rusínskych predkov

Prešovská univerzita v Prešove (PU) hostila účastníkov 2. ročníka vzdelávacieho projektu STUDIUM CARPATO-RUTHENORUM 2011 – Medzinárodnej letnej školy rusínskeho jazyka a kultúry, z USA, Kanady, Nemecka, Ukrajiny a Slovenska. Absolventi získali Certifikát o absolvovaní Studium Carpato-Ruthenorum 2011. Prešovská univerzita v Prešove je jedinou univerzitou na svete, ktorá zareagovala na záujem domácich a zahraničných záujemcov o takúto formu výučby rusínskeho jazyka.
Trojtýždenný projekt pre tohtoročných 25 účastníkov organizoval Ústav rusínskeho jazyka a kultúry PU v Prešove v spolupráci so Slovenskou asociáciou rusínskych organizácií, Karpatorusínskym výskumným centrom a Karpatorusínskou spoločnosťou v USA. Základom pedagogického procesu boli prednášky z rusínskeho jazyka a histórie karpatských Rusínov, ktoré prebiehali paralelne v anglickom a rusínskom jazyku. Viedli ich zahraniční a domáci vysokoškolskí učitelia: prof. Dr. Paul Robert Magosci (Torontská univerzita, Kanada), Mgr. Valerij Paďak, CSc. (Vedecké centrum karpatistiky v Užhorode, Ukrajina), prof. Dr. Stefan Pugh (Wrightská univerzita v Daytone, USA), PhDr. Kvetoslava Koporová a doc. PhDr. Anna Plišková, PhD. (obidve z Prešovskej univerzity v Prešove). Súčasťou tohtoročného pedagogického procesu bol aj minikurz rusínskej etnografie, ktorý prednášala prof. Dr. Patricia Krafcik z Evergreenskej štátnej univerzity v Olympii (USA).

„Prišli už hotoví, vzdelaní ľudia, z rôznych vysokých škôl, z praxe, ktorí majú o toto štúdium veľký záujem, chcú sa učiť. Boli z viacerých krajín a lepšie pripravení na toto podujatie ako vlani,“ konštatoval prof. Dr. Paul Robert Magocsi (Torontská univerzita, Kanada), ktorý je už na PU známy z minulého, 1. ročníka tohto podujatia.
Jeho slová potvrdila aj riaditeľka Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry PU v Prešove doc. PhDr. Anna Plišková, PhD.: „Tohtoroční zahraniční účastníci vo vyššej miere ovládali azbuku ako základ grafického systému súčasného rusínskeho spisovného jazyka, čo umožnilo proporcionálnejšie rozdeliť študentov do skupín a zjednodušiť tak prácu s nimi. Stúpol tiež záujem o letnú školu zo strany domácich, teda slovenských účastníkov. Za významný prvok, z pohľadu perspektívneho rozvoja karpatorusinistiky, považujeme aj fakt, že medzi účastníkmi projektu bolo niekoľko mladých zahraničných doktorandov, pre ktorých pobyt na letnej škole bol zároveň spojený s vedeckým výskumom súčasného postavenia a aktuálnych problémov rusínskeho spisovného jazyka na Slovensku a v iných krajinách karpatského regiónu, výsledky ktorého budú onedlho prezentovať vo svojich dizertačných prácach.“
Prof. Dr. Stefan Pugh z USA je jedným z lektorov v rámci tohto projektu, ktorí nemajú slovanské korene, ale študoval slavistiku, výborne ovláda ruský a ukrajinský jazyk. Napísal dokonca gramatiku ukrajinčiny a pred dvoma rokmi aj historickú gramatiku rusínskeho jazyka. Rusínsky jazyk učil po prvýkrát teraz, v Prešove: „Naučiť sa rusínsky jazyk za tri týždne je ťažké, ak účastníci výučby nevedia o tomto jazyku nič. Urobili sme však veľký pokrok, keďže študenti zvládli tento jazyk tak, že už dokážu tvoriť krátke, ale súvislé výpovede .“
Lektor z Ukrajiny Mgr. Valerij Paďak, CSc. mal veľkú radosť z pohnútok, ktoré priviedli účastníkov projektu na pôdu Prešovskej univerzity v Prešove: „Okrem tých niekoľkých študentov, ktorí sa ako slavisti chceli zaoberať rusínskou kultúrou, ostatní sú etnickí Rusíni štvrtej alebo piatej generácie. Túžia poznať rusínsky jazyk a rusínske dejiny. Majú informácie o tom, ako tu žili ich predkovia, chceli spoznať ich rodné dedinky, tamojší folklór, vidieť cintoríny a mená späté s ich rodinami. Otváral sa pred nimi svet ich minulosti.“
Projekt zahŕňal množstvo sprievodných akcií: boli to predovšetkým tvorivé dielne zamerané na výučbu rusínskych ľudových piesní a výrobu veľkonočných kraslíc, poznávacie exkurzie zamerané na poznávanie materiálnej a duchovnej kultúry Rusínov v regióne severovýchodného Slovenska – v múzeách, skanzenoch, drevených chrámoch, účasť na folklórnom festivale, literárnom večeri, predstaveniu rusínskeho divadla, otvorenej hodine rusínskeho jazyka na základnej škole s vyučovacím jazykom rusínskym v Čabinách (okres Medzilaborce) a na bohoslužbách v prešovských chrámoch.
„Na základe hodnotení účastníkov projektu môžeme konštatovať, že aj tento ročník letnej školy rusínskeho jazyka a kultúry na Prešovskej univerzite bol úspešný, a zároveň v mnohom podnetný pre prípravu nasledujúceho tretieho ročníka, ktorý prípravný výbor naplánoval od 10. 6. do 1. 7. 2012.,“ dodala doc. A. Plišková.
Mgr. Kamila URMANIČOVÁ

1.	Na úvod slávnostného otvorenia Studium Carpato-Ruthenorum 2011 – 12. júna 2011  vystúpila populárna interpretka rusínskych ľudových piesní Anna Servická v hudobnom sprievode Jozefa Piroha.

1. Na úvod slávnostného otvorenia Studium Carpato-Ruthenorum 2011 – 12. júna 2011 vystúpila populárna interpretka rusínskych ľudových piesní Anna Servická v hudobnom sprievode Jozefa Piroha.

2.	Letnú školu uvítacími prejavmi otvorili PaedDr. Ivana Cimermanová, PhD., prorektorka PU pre vzdelávanie, a doc. PhDr. Anna Plišková, PhD., riaditeľka ÚRJK PU

2. Letnú školu uvítacími prejavmi otvorili PaedDr. Ivana Cimermanová, PhD., prorektorka PU pre vzdelávanie, a doc. PhDr. Anna Plišková, PhD., riaditeľka ÚRJK PU

3.	Učiteľov SCR 2011 prijal 23. júna 2011 rektor PU prof. RNDr. René Matlovič, PhD.

3. Učiteľov SCR 2011 prijal 23. júna 2011 rektor PU prof. RNDr. René Matlovič, PhD.

4.	Profesor Torontskej univerzity Dr. Paul R. Magocsi venoval rektorovi PU R. Matlovičovi Encyklopédiu histórie a kultúry karpatských Rusínov.

4. Profesor Torontskej univerzity Dr. Paul R. Magocsi venoval rektorovi PU R. Matlovičovi Encyklopédiu histórie a kultúry karpatských Rusínov.

5.	V rámci poznávacích exkurzií 18. júna 2011 účastníci SCR 2011 navštívili Ľubovniansky hrad a skanzen.

5. V rámci poznávacích exkurzií 18. júna 2011 účastníci SCR 2011 navštívili Ľubovniansky hrad a skanzen.

6.	Po Karpatskej drevenej ceste sa študenti letnej školy 19. 6. 2011 dostali aj do dreveného chrámu v Nižnom Komárniku.

6. Po Karpatskej drevenej ceste sa študenti letnej školy 19. 6. 2011 dostali aj do dreveného chrámu v Nižnom Komárniku.