Rusínska obroda navrhuje – M. Kaliňáka

Občianske združenie Rusínska obroda na Slovensku (pozn. red.: na tomto mieste bolo napísané, že „Rusíni navrhujú“, preto sme si dovolili upresniť vyhlásenie, lebo nie je pravdou, že všetci „Rusíni navrhujú“, Rusínska obroda nemá nato mandát, hovoriť v mene všetkých Rusínov Slovenska v oficiálnom vyhlásení, hoci mnohí Rusíni sa stotožnia s týmto návrhom) navrhujú na post splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny Michala KALIŇÁKA.
Rusínska národnostná menšina pri poslednom sčítaní v roku 2011 sa zaradila čo do počtu obyvateľov, po Maďaroch a Rómoch na tretie miesto a predstavuje silnú národnostnú menšinu na Slovensku. Reagujúc na vzniknutú situáciu, po odstúpení splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny a etnické skupiny, (László A. Nagy 4. júna 2013 odovzdal premiérovi R. Ficovi abdikačný list) Rusínska obroda na Slovensku (ROS), po konzultácií so zástupcami najpočetnejších a rozhodujúcich organizácií v rusínskom národnostnom hnutí (pozn. red.: nevieme o tom), prerokovala problematiku splnomocnenca vlády Slovenskej republike pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Následne so zástupcami rusínskych organizácií bola zhoda na predložení návrhu kandidáta na obsadenie funkcie splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny na PhDr. Michala KALIŇÁKA, PhD. Tento návrh predstavitelia ROS dnes (20. 6. 2013) oficiálne zaslali aj na Úrad vlády Slovenskej republiky.

ROS vznikla v po novembrovom období hneď v marci r. 1990 ako občianske združenie, ktoré si dalo za cieľ rozvinúť obrodzovací proces Rusínov, národnosti, ktorá bola v predošlom období administratívne a politicky takmer zlikvidovaná (ide o známy proces násilnej ukrajinizácie tohto etnika). Za uplynulých 22 rokov si vybudovala silné postavenie, stala sa najmasovejšou organizáciou a v podstate dominantným zástupcom tohto etnika. Združila okolo seba aj celý rád predstaviteľov ďalších vplyvných rusínskych organizácií, ktoré vznikali na báze profesionálnych skupín ako sú inteligencia, mládež, spisovatelia, predstavitelia kultúry, cirkvi a ďalšie. ROS má veľmi dobré vzťahy s vládou Slovenskej republiky a inštitúciami národnostných menšín v SR.

PhDr. Michal Kaliňák PhD. v minulosti pôsobil v rusínskom hnutí ako aktívny funkcionár ROS, má prehľad o národnostnom hnutí v Slovenskej republike, pôsobí v samospráve a má dlhoročné skúseností v činnosti mimovládneho sektora, čo predstavitelia ROS považujú za výrazné predpoklady jeho úspešného pôsobenia na poste vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny. V súčasnom období vykonáva funkciu riaditeľa Tlačového a informačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Vladimír PROTIVŇÁK, predseda Rusínskej obrody na Slovensku, Prešov, 20. 6. 2013