Spolu na prvom americkom turné

Najznámejšia karpatskorusínska ľudová speváčka a ďalšia prominentná rusínska speváčka sa spoja na svojom prvom turné po veľkých amerických mestách. Mária Mačošková, ktorá je vnímaná na medzinárodnej scéne ako “Prvá dáma” karpatskorusínskych ľudových spevákov vôbec, vystúpi s ľudovými piesňami karpatských Rusínov spolu s Beátou Begeniovou-Fedoriouk, tiež prominentnou karpatskorusínskou speváčkou pôsobiacou ako v Európe, tak aj v Severnej Amerike. Sprevádzané budú známym akordeonistom Jozef Pirohom z Prešova.

Je to prvýkrát, čo sa tieto dve speváčky objavia spolu po takmer 20 rokoch od časov, kedy zvykli spievať na rôznych kultúrnych akciách na svojom rodnom Slovensku. Nikdy predtým sa tieto dve umelkyne neobjavili spolu v Spojených štátoch amerických. Mačošková, Begeniová-Fedoriouk a Piroh – všetci pochádzajú z Prešova na Slovensku, ktorý je jedným zo sesterských miest Pittsburghu v štáte Pennsylvánia.Turné s názvom Maria Mačošková in Concert zahŕňa mestá Washington DC, Pittsburgh, Cleveland, New York City a Minneapolis. Naplánované sú tieto vystúpenia:
Štvrtok, 5. septembra o 19:00hod – Veľvyslanectvo Slovenskej republiky, Washington, DC 3523 International Ct NW, Washington, DC 20008.
Nedeľa, 8. septembra o 15:00hod – New HazlettTheatre, Pittsburgh, PA Allegheny Square E, Pittsburgh, PA 15212.
Sobota, 14. septembra o 19:00hod – EdisonHighSchool, Minneapolis, MN 700 22nd Ave NE, Minneapolis, MN 55418.
Nedeľa, 15. septembra o 15:00 hod – MixonHallatthe Cleveland Institute of Music, Cleveland, OH 11021 EastBoulevard, Cleveland, Ohio 44106.
Nedeľa, 22. septembra o 15:00hod – St. NicholasOrthodoxChurch, New York, NY 288 East 10th Street, New York, NY 10009.

„Toto je pre nás veľmi vzrušujúca udalosť“, povedala Maria Silvestri, prezidentka nadácie John&Helen Timo Foundation, ktorá je sponzorom celého turné. „Títo významní karpatskorusínski umelci prichádzajú, aby vystavili americké publikum všemožného pôvodu bohatosti karpatskoo-rusínskej kultúry cez jej ľudovú pieseň a hudbu.“

Mačošková, ktorá sa narodila v karpatsko-rusínskej obci Potôčky, dnes na Slovensku, je vyzretou profesionálnou speváčkou ako aj karpatsko-rusínskou aktivistkou. Zasvätila svoj život tomu, aby cez rusínsku pieseň pomohla ľuďom porozumieť kráse a hĺbke karpatsko-rusínskej kultúry. Viac ako štyri desaťročia vystupovala so súborom PUĽS z Prešova – najlepším profesionálnym karpatsko-rusínskym umeleckým telesom. Tiež vystupovala s Brnenským rozhlasovým orchestrom ľudových nástrojov, Janoškovým cimbálovým orchestrom z Prahy, obidva dnes v Českej republike. Urobila viac ako ktokoľvek iný v popularizácii karpatsko-rusínskej ľudovej hudby v celom bývalom Československu, a najviac na území dnešného Slovenska. V roku 1985 jej bol ministrom kultúry Československa udelený titul zaslúžilá umelkyňa. Begeniová-Fedoriouk vystupovala s karpato-rusínskou ľudovou hudbou od jej mladosti na Slovensku. Narodila sa v Medzilaborciach a vďaka jej talentu je známa v Európe aj Amerike. V súčasnosti vystupuje s Clevelandskou hudobnou skupinou Harmonia s repertoárom, ktorý zahŕňa stredoeurópsku aj východoeurópsku hudbu. Táto skupina bola na americkom štátnom verejnom rozhlase nazvaná „hudobným drahokamom“ a Folklore Society of Greater Washington, DC ich nazvala „obscénne talentovanými“.

Tento prvý projekt je podujatím John&Helen Timo Foundation, novej nadácie založenej v Pittsburghu v Pennsylvánii, ktorá je zameraná na propagáciu a rozvoj karpatsko-rusínskej kultúry. Turné Maria Mačošková in Concert je výsledkom spolupráce organizácií severoamerickej karpatsko-rusínskej komunity, vrátane Carpatho-Rusyn Society, Rusin Association of Minnesota a Slovak American Society of Washington, DC. Lístky a viac informácií k všetkým vystúpeniam sú k dispozícii na www.rusynprojects.org alebo na telefónnom čísle 1-888-71-TICKETS.

Karpatskí Rusíni sú východoslovanskou etnickou skupinou z Karpát v stredovýchodnej Európe. Nikdy nemali vlastný štát, ale aj napriek tomu si uchovali svoju živú kultúru. Dnes je ich vlasť územne rozdelená medzi Slovensko, Ukrajinu, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko, s veľkými komunitami tiež v Srbsku, Chorvátsku a Spojených štátoch amerických. Rusíni ako národnostná menšina sú uznaní všetkými týmito štátmi s výnimkou Ukrajiny. Odhadom najmenej 600.000 Američanov je karpatsko-rusínskeho pôvodu.

Zľava: naša najznámejšia interpretka rusínskych ľudových piesní zo Slovenska M. Mačošková a jej mladšia nie menej úspešná nasledovateľka B. Begeniová-Fedoriouk, ktoré teraz prvýkrát vystupujú na spoločnom americkom turné.

Zľava: naša najznámejšia interpretka rusínskych ľudových piesní zo Slovenska M. Mačošková a jej mladšia nie menej úspešná nasledovateľka B. Begeniová-Fedoriouk, ktoré teraz prvýkrát vystupujú na spoločnom americkom turné.