Sv. otec František pozná východný obrad a gréckokatolíkov

Svet je skutočne malý. Kto by si myslel, že nový Svätý Otec František nepozná východný obrad a gréckokatolíkov, nemá pravdu. Prečítajte si o tom krátky článok:
Hlava Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi (UGKC), vladyka Svjatoslav (Ševčuk), bol pred svojím zvolením za hlavu UGKC biskupom v Argentíne. Mal teda možnosť spoznať kardinála Jorge Maria Bergoglia, SJ, ktorý bol aj jeho ordinárom, veľmi dobre. Opisuje ho ako veľmi skromného človeka a zároveň hlbokého intelektuála. O jeho vzťahu ku gréckokatolíkom povedal toto: “Novozvolený rímsky pápež František je odchovancom nášho kňaza o. Stepana Čmiľa, ktorý je pochovaný v Bazilike svätej Sofie v Ríme. Terajší pápež v čase, keď bol študentom saleziánskej školy, každý deň ráno, kým ostatní chlapci ešte spali, posluhoval o. Čmiľovi pri svätej liturgii. Dobre pozná náš východný obrad a pamätá si našu liturgiu. Nedávno, keď som odchádzal z Argentíny na Ukrajinu, prosil som ho, aby vydal svoje svedectvo pre proces blahorečenia o. Stepana Čmiľa, s čím rád súhlasil. Svätý Otec teda dobre pozná našu Cirkev (UGKC - pozn. prekl.), našu liturgiu a náš obrad a aj našu duchovnosť. Okrem toho pápež František, ešte ako arcibiskup Buenos Aires, bol ordinárom pre východných katolíkov, teda pre tých, ktorí nemali vlastnú hierarchiu. A naša (UGKC) eparchia v Argentíne je sufragánnou eparchiou arcibiskupstva Buenos Aires. Preto sa kardinál Jorge Bergoglio, SJ, vždy zaujímal o našu cirkev v Argentíne a ja ako mladý biskup som robil prvé krôčiky v svojej biskupskej službe pod jeho dohľadom a s jeho pomocou. Preto sa domnievam, že v jeho osobe budeme mať takého Svätého otca, ktorý bude dbať aj na našu Cirkev. Nádejam sa, že s týmto pápežom nás čakajú v budúcnosti veľké veci.”
(Zdroj: RISU.org.ua/ugcc.org.ua, рreklad z ukrajinského do slovenského jazyka: Andrej ŠKOVIERA, prebraté z: www.grkatba.sk)