Vyhlásenie strany Náš kraj

25. mája 2011 Národná rada SR schválila novelu Zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Strana Náš kraj, ktorá vznikla v septembri 2010 aj preto, aby obhajovala práva a záujmy národnostných menšín na východe Slovenska, vyjadruje hlboké znepokojenie nad prijatím novely Zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

Pred jej prijatím sme privítali iniciatívu podpredsedu vlády SR pána Rudolfa Chmela a strany Most – Híd na zníženie kvóra používania jazyka národnostnej menšiny v oficiálnom styku v obci a v meste, kde sa k danej menšine prihlásilo v ostatnom sčítaní obyvateľov, domov a bytov minimálne 15% obyvateľstva. Vítali sme túto iniciatívu iba v tom prípade, že sa uplatní hneď po zverejnení výsledkov sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2011, nie po zrátaní priemerných výsledkov za sčítanie v roku 2001 a 2011 alebo prípadne až v roku 2021. Principiálne teda nemôžeme súhlasiť s paškvilom, ktorý sa podarilo prijať poslancom i zo strán vládnucej koaličnej väčšiny i z opozičných strán. Najviac sa o zmätočnú novelu zasadil pán poslanec Igor Matovič, ktorý má obavy zo zvýšeného počtu dvojjazyčných tabúľ či nebodaj uplatnenia práva na služby tlmočníka v oficiálnom styku s 15% národnostnou menšinou v obciach a mestách Slovenska. Aká to obava o míňanie verejných peňazí zo všetkých strán. Odrazu. Korupčné kauzy vo všetkých spoločenských oblastiach brázdia a oslabujú našu krajinu i jej politickú scénu. Verejný majetok sa tuneluje a predáva pod cenu a štát tým často prichádza o desiatky miliónov eur. No odrazu všetkým parlamentným stranám prekáža vydanie možno niekoľkých desiatok nových dvojjazyčných tabúľ najmä pre rusínske obce za niekoľko stoviek eur. Chcem k tomu dodať, že v rusínskych obciach sa služby tlmočníkov ani doteraz ani odteraz nebudú preplácať z verejných zdrojov, pretože Rusíni veľmi dobre poznajú štátny slovenský jazyk. Pripomínam však poslancom NR SR a prezidentovi SR základné ľudské právo občanov vyspelých demokratických krajín sveta používať svoj vlastný materinský jazyk. Rusíni, u ktorých sa prejavuje mnoho znakov vymierania ich národa a ktorých vlasťou je najmä Slovensko, sú krajne znepokojení vývojom netolerantnej situácie k ich právam v súčasnej Národnej rade SR. Rusíni vždy patrili k lojálnym občanom Slovenskej republiky, preto by zákonom povolenú 15% hranicu na používanie svojho materinského jazyka v oficiálnom kontakte považovali za ústretový krok majoritného národa i voči ich národnostnej menšine.
Strane Náš kraj vyhovoval najviac dokonca pôvodný návrh podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, pána Rudolfa Chmela, a to kvórum 10%, no i pragmaticky a politicky dosiahnutý konsenzus a presadzovanie 15% hranice pre používanie jazyka národnostnej menšiny v obciach a mestách SR, kde žijú predstavitelia národnostných menšín, je pre stranu Náš kraj akceptovateľný. V médiách sa iniciatíva podpredsedu vlády SR, pána Rudolfa Chmela nesprávne a neprávom interpretovala iba ako záujem maďarskej národnostnej menšiny. Nie je to tak! 15% kvórum pre používanie jazyka národnostnej menšiny v plnej miere vyhovuje i predstaviteľom rusínskej, ukrajinskej, rómskej, ale zaiste i ostatných národnostných menšín na území Slovenska.
Okamžité presadenie novely Zákona o používaní jazyka národnostných menšín s 15% kvórom by podľa všetkého najviac vyhovovalo práve rusínskej národnostnej menšine, ktorej by sa prijatím novely otvorili možnosti v používaní vlastného jazyka v oveľa väčšom počte obcí, ako je to doteraz. Oveľa väčší počet obcí na severovýchode Slovenska, kde žijú obyvatelia s rusínskou a ukrajinskou národnosťou, by tým získalo možnosť používať vlastný jazyk ako doterajší počet obcí na juhu Slovenska, kde žijú obyvatelia s maďarskou národnosťou. Preto nerozumieme tvrdému, až nacionalistickému postoju platformy vládnucej SaS, Obyčajní ľudia, ktorým podľa vyhlásení jej lídra, pána poslanca NR SR Igora Matoviča, postačuje doterajší počet obcí, v ktorých je možné používať jazyk národnostnej menšiny v oficiálnom styku. Nerozumieme zároveň postoju KDH, ktoré v slovenskom parlamente presadzovalo 18% kvórum pre používanie jazyka národnostných menšín. Nerozumieme ani pozícii strany Smer, ktorá sa vyhlasuje za stranu sociálnej demokracie, keď nepodporuje ako celok 15% kvórum pre používanie jazyka národnostných menšín. Rozumieme jedine pozícii SNS, ktorá otvorene deklaruje nacionalistickú politiku vo vzťahu k obyvateľom SR hlásiacim sa k rozličným národnostným menšinám, preto sa od politiky SNS od svojho počiatku dištancujeme.
Používanie jazyka národnostných menšín v oficiálnom styku ničím neohrozuje ani neobmedzuje majoritný slovenský národ. Preto sme privítali iniciatívu podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, pána Rudolfa Chmela, ako prehĺbenie demokracie na Slovensku i ústretový krok voči menšinám, ktoré žijú na území Slovenska. Daná novela môže prehĺbiť demokraciu a vyslať signály do sveta o tolerantnom slovenskom národe k svojim národnostným menšinám ale len v tom prípade, ak sa uplatní teraz a tu, po oznámení výsledkov sčítania obyvateľov, bytov a domov roku 2011, nie o 10 rokov. Možno mnohí dnešní politici vychádzajú z toho, že v roku 2021 už nebudú pôsobiť v NR SR, ale princíp „po nás potopa“ nikdy nikomu neprospel. Vychádzať v procese tvorby politiky na Slovensku z pozície toho slabšieho, menšieho a marginalizovaného by bolo na prospech celého Slovenska, aj jeho majoritného národa!
Ľuba Kráľová, predsedníčka strany Náš kraj, Prešov, 25. 5. 2011