Zmena názvu a organizátora

Ako člen Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR, v ktorom zastupujem rusínsku národnostnú menšinu Slovenska, obraciam sa na Vás s podnetom na zvýšenie úrovne dodržiavania práv národnostných menšín v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky a zákonmi.

Vážený pán primátor, vážení poslanci mestského zastupiteľstva vo Svidníku,

Ako člen Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR, v ktorom zastupujem rusínsku národnostnú menšinu Slovenska, obraciam sa na Vás s podnetom na zvýšenie úrovne dodržiavania práv národnostných menšín v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky a zákonmi.

Z toho titulu navrhujem Mestskému zastupiteľstvu vo Svidníku v uznesení k tomu bodu zasadania:
1. Zmeniť súčasný názov festivalu: Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska na: Festival kultúry Rusínov a Ukrajincov.
Podľa Ústavy SR je na Slovensku priznaná národnosť rusínska, ukrajinská a ďalších 10 národností, ale zdôrazňujem, národnosť rusín-ukrajinec tam nie je.
2. Zmeniť hlavného organizátora festivalu: Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenska so sídlom v Prešove na: Mesto Svidník.

Odôvodnenie:
Schválením a realizáciou týchto dvoch návrhov si splníme svoje povinnosti voči občanom mesta Svidník, voči rusínskej národnostnej menšine na Slovensku, ale aj voči ukrajinskej národnostnej menšine. Doterajším poslaním všetkých Festivalov kultúry vo Svidníku bolo ukázať svetu, že v Slovenskej republike žijú iba Ukrajinci, či Rusíni-Ukrajinci, Rusínov niet, a ak sú, tak iba ako vetva ukrajinského národa. Uznesenie KSČ z roku 1952 nariaďuje, že všetko rusínske sa má prezentovať navonok ako ukrajinské. Toto uznesenie sa vo Svidníku realizuje do dnešných dní aj našou vlastnou vinou, lebo sa proti ukrajinizácii Rusínov nebránime účinným spôsobom. Prezentovanie kultúrnych hodnôt rusínskej národnostnej menšiny na pódiu svidníckeho amfiteátra a v múzeu ľudovej architektúry v prírode, ako ukrajinskej kultúry, je prejavom nátlaku na odnárodňovanie Rusínov. To je vo vzťahu k ľudským právam Rusínov nespravodlivé a nehumánne. Taká realizácia Festivalov je v rozpore s Európskou chartou regionálnych alebo menšinových jazykov, v rozpore s Rámcovým dohovorom na ochranu národnostných menšín a v rozpore s štvrtým oddielom Ústavy SR. S toho dôvodu je potrebné vo Svidníku, na mestskom zastupiteľstve, s konečnou platnosťou sa rozlúčiť s realizáciou či podporou toho nehumánneho uznesenia a kultúrno-spoločenského podujatia.
Festival vo Svidníku má v súčasnosti prezentovať kultúru a vzájomné rešpektovanie dvoch rovnoprávnych a na sebe nezávislých národnostných menšín Rusínov a Ukrajincov žijúcich na Slovensku. Festival vo Svidníku má zodpovedať predovšetkým požiadavkám a potrebám občanov mesta Svidník, aby sme mohli byť hrdí na náš Festival. Mesto Svidník nie je povinné plniť požiadavky rôznych občianskych združení, ale môže občianskym združeniam ponúknuť spoluprácu za obojstranne výhodných podmienok. S toho dôvodu je nutné a pre mesto Svidník bude len dobre a užitočné, keď prevezme organizátorské povinnosti Festivalu kultúry vo Svidníku do vlastných rúk.
Tento svoj podnet vlastnoručne podpísaný odovzdávam na riešenie primátorovi mesta Svidník a posielam na vedomie aj podpredsedovi Vlády SR a predsedovi Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR, Rudolfovi Chmelovi.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Mgr. Ján KALIŇÁK,
člen Výboru pre národnostné menšiny Rady vlády SR, Svidník 21. 8. 2011

(Aby nás nik nemohol skritizovať, že sme niečo pri preklade do rusínskeho spisovného jazyka skomolili alebo prekrútili, tak list uverejňujeme v slovenskom origináli.)