Čabinská studnička rusínskej poézie

24. marca 2001 Základná škola Anatolija Kralického s vyučovacím jazykom rusínskym v Čabinách (okres Medzidzilaborce) , ktorá bola založená v školskom roku 2008/2009 a od vtedy sa tam uskutočnili mnohé akcie, teraz pripravila prvýkrát akciu Čabinská studnička. Ide o súťaž v prednese rusínskej poézii a žiaci súťažili v dvoch kategóriach.
V prvej kategórii súťažilo 6 žiakov prvého ročníka a v druhej kategórii súťažilo 9 žiakov tretieho ročníka. Boli to deti, ktoré navštevujú túto školu. Originálne na Čabinskej studničke je to, že školáci recitovali diela od im známych autorov: Jozefa Kudzeja, Heleny Gicovej-Micovčinovej a Mgr. Ivety Melničákovej. Ich diela sa žiaci učia na hodinách rusínskeho jazyka a literatúry. Spomínaní autori boli na súťaž pozvaní, no pani Melničáková sa na nej nemohla zúčastniť. Pozvanie prijal i starosta Čabín Milan Moroz. Okrem nich byli pozvaní aj deti z Materskej školy v Čabinách. Detičky zo škôlky nesúťažili, no potešili nás básničkou od Heleny Gicovej. Potom počúvali svojich starších priateľov.
Samotnú súťaž školáci doplnili interpretáciou pesničiek, ktoré sa naučili na hodinách rusínskeho jazyka i básničkami, ktoré mali spoločne nacvičené. Celú súťaž sledovala porota, ktorú tvorili: doc. PhDr. Anna Plišková, PhD., PhDr. Kvetoslava Koporová a Mária Bobáková (dcéra J. Kudzeja). Porota sa zhodla nasledovne:
1. kategória – 1. miesto: Veronika Pančáková,
2. miesto: Marek Jasík,
3. miesto: Jozef Magoč,

2. kategória – 1. miesto: Zuzana Siríková,
2. miesto: Diana Kostilniková,
3. miesto: Jana Kusková.
V čase, keď sa porota radila, Jozef Kudzej a Helena Gicová-Micovčinová všetkým prítomným porozprávali niektoré zaujímavosti o tom, ako tvorili a zarecitovali tiež niečo zo svojej tvorby. Potom porota rozdala ceny školákom a spoločne sme sa dohodli, že sa na druhý rok stretneme zase. Súťaž Čabinska studnička zorganizovali PaedDr. Mária Jasíková, Mgr. Monika Siríková a otec duchovný Milan Jasík. M. J., Čabiny

• Pohľad na účastníkov súťaže v recitácii  rusínskej poézie pod názvom Čabinská studnička, zľava členky poroty: K. Koporová, A. Plišková a M. Bobáková.

• Pohľad na účastníkov súťaže v recitácii rusínskej poézie pod názvom Čabinská studnička, zľava členky poroty: K. Koporová, A. Plišková a M. Bobáková.

• Vyhercovia 1. kategorie: (zľava) 3. miesto J. Magoč, 1. miesto V. Pančáková, 2. miesto M. Jasík.

• Vyhercovia 1. kategorie: (zľava) 3. miesto J. Magoč, 1. miesto V. Pančáková, 2. miesto M. Jasík.

• Vyhercovia 2. kategorie: (zľava) 3. miesto J. Kusková, 1. miesto Z. Siríková, 2. miesto D. Kostilniková.

• Vyhercovia 2. kategorie: (zľava) 3. miesto J. Kusková, 1. miesto Z. Siríková, 2. miesto D. Kostilniková.