Jazyk je srdcom národnostnej menšiny

Organizátor Mgr. Peter Krajňák, poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove, v spolupráci s Ústavom rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity v Prešove, Ústavom maďarského jazyka a kultúry PU v Prešove, Miestnou organizáciou Rusínskej obrody na Slovensku, Prešov, Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a inými Vás pozývajú na prezentáciu publikácie Dejiny menšinových jazykových práv na Slovensku 1918 – 2012 autorov Örsa Orosza a Zoltána Szalay spojenú so seminárom, ktorá sa uskutoční 3. decembra 2013 (utorok) od 15.00 hod. v zasadačke Consilium maius (2. poschodie, č. 328) Rektorátu Prešovskej univerzity v Prešove, ul. 17. novembra č. 15. Akcia sa koná pod záštitou prof. PhDr. Peter Kónyu, PhD., prorektor Prešovskej univerzity. Deň predtým sa takéto podujatie uskutoční od 15.00 hod. v zasadačke Mestského zastupiteľstva vo Svidníku.

Životopisy hostí
Örs Orosz sa narodil v roku 1985 v Komárne. Svoje vysokoškolské štúdiá ukončil v roku 2010 na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Počas štúdia strávil niekoľko semestrov na univerzitách v zahraničí: v Paríži, Sarajeve a Budapešti. Od roku 2009 je hlavným organizátorom Gombaseckého letného tábora, najväčšieho festivalu maďarskej mládeže na Slovensku, ktorý býva usporiadaný každoročne v Krásnohorskom Podhradí. Od roku 2010 je spolupracovníkom Fórum inštitútu pre výskum menšín, kde sa okrem iného venuje dokumentácii vizuálnej viacjazyčnosti. V roku 2011 sa zúčastnil prípravy výstavy Jazyk je srdcom národnostnej menšiny a v roku 2012 bol jedným z autorov štvorjazyčnej publikácie Dejiny menšinových jazykových práv na Slovensku 1918–2012. Od júna 2012 je manažérom Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku.

Zoltán Szalay sa narodil v roku 1985 v Dunajskej Strede. Študoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, svoje štúdium ukončil v roku 2009. Menšinovým právam sa venuje od roku 2010, bol spolupracovníkom Fórum inštitútu pre výskum menšín a právnym poradcom Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku. V roku 2010 sa stal poradcom podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela, následne pôsobil na úrade vlády v oblasti menšinových práv. V týchto pozíciách sa spolupodieľal na príprave viacerých právnych predpisov v oblasti jazykových práv menšín a v poskytovaní metodickej pomoci pri vykonávaní právnych predpisov. V rokoch 2012–2013 pracoval pre Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. V súčasnosti je spolupracovníkom odboru aproximácie práva na úrade vlády. V roku 2011 sa zúčastnil prípravy výstavy Nyelvében él a národnostná menšina – Jazyk je srdcom národnostnej menšiny a v roku 2012 bol jedným z autorov štvorjazyčnej publikácie Dejiny menšinových jazykových práv na Slovensku 1918–2012. Je činný aj v krásnej literatúre, jeho publikácie vychádzajú v rôznych časopisoch od roku 2003. Doteraz mu vyšli tri samostatné knižné publikácie, a to dve zbierky poviedok a jeden román. Od začiatku roka 2013 je šéfredaktorom maďarského literárneho časopisu vychádzajúceho na Slovensku Irodalmi Szemle.