Nová rusínska organizácia a jej užitočný projekt

11. 1. 2013 MV SR zaregistrovalo OZ Kolysočku – Kolísku. Medzi jej zakladajúce členky patria Ľuba Kráľová (štatutárka OZ), Anna Servická, Otília Ferenčíková a Zuzana Konkoľová z Prešova. OZ Kolysočka – Kolíska je otvorené všetkým záujemcom o obrodenie rusínskeho jazyka v najmladšej generácii Rusínov na Slovensku, ale aj iných vymierajúcich nárečí na území východného Slovenska, napr. sotáckeho nárečia v regióne Humenné – Snina. Sídlo OZ Kolysočka – Kolíska je na Solivarskej 70 v Prešove. Ostatné údaje o OZ Kolysočke – Kolíske – možno nájsť na http://www.kolysocka-koliska.sk

V januári 2013 podala štatutárka OZ Ľuba Kráľová tri grantové projekty na Úrad vlády SR, v rámci programu Kultúra národnostných menšín. Jeden z nich komisia pri Úrade vlády SR v rusínskej sekcii navrhla podporiť štátnou dotáciou. Ide o projekt s názvom: Večerné školy rusínskeho jazyka - výučba spisovného rusínskeho jazyka detí i dospelých – slovom i písmom. Dva projekty zaslané na Úrad vlády SR, do medzietnickej sekcie podporené neboli, no v OZ Kolysočka – Kolíska sa nevzdávajú a podajú ich opäť. Ide o tieto projekty: a) Večerné školy ľudového tanca typického pre všetky národy a národnosti žijúce na území východného Slovenska a b) Koncerty tolerancie a dobrej vôle s názvom: Z truhlice krásy národov a národností východného Slovenska - kolíska porozumenia a priateľstva.

Kolíska je symbolom zrodu života či návratom k pôvodným národným koreňom. Zároveň aj symbol obratu k najmladšej generácii. Podstatou činnosti OZ KOLYSOČKA – KOLÍSKA je etnická a jazyková revitalizácia rusínskej národnostnej menšiny ako vymierajúceho národa Európy. Vzájomné spoznávanie a prelínanie kultúry (slovesnej, hudobnej, výtvarnej, architektonickej, tanečnej a inej) Rusínov, Slovákov a iných národností na území Slovenska, ale i Európy je takisto predmetom činnosti OZ KOLYSOČKA – KOLÍSKA. Rovnako prepojenie činnosti Rusínov na severovýchode Slovenska s činnosťou Lemkov a Bojkov na území Poľska a Ukrajiny. Nadväzovanie kontaktov s Rusínmi žijúcimi na území iných krajín Európy, ale i s inými vymierajúcimi národmi Európy, napr. Kašubmi v Poľsku, Lužickými Srbmi v Nemecku či Occidentálcami v Španielsku a Francúzsku.

Dominantnou činnosťou OZ KOLYSOČKA – KOLÍSKA je zakladanie večerných škôl rusínskeho jazyka v jeho kodifikovanej, t.j. spisovnej podobe, v prvom rade pre školopovinné deti, no v neposlednom rade i pre dospievajúcu mládež alebo mladých ľudí v produktívnom veku, ktorí sa cítia Rusínmi, no doma sa nenaučili po rusínsky hovoriť, nieto už písať. Odbornou garantkou projektu večerných škôl rusínskeho jazyka je pani Doc. PhDr. Anna Plišková, PhD. a metodikom pán Mgr. Marek Gaj, metodik rusínskeho jazyka pri Metodickom centre v Prešove.

Základným zámerom OZ Kolysočka – Kolíska pri zakladaní večerných škôl rusínskeho jazyka pre deti i dospelých je ovplyvnenie budúcej tendencie na základných a stredných školách v regióne SV Slovenska koncentrovane osídlenom Rusínmi, to značí v okresoch Medzilaborce, Snina, Svidník, Stará Ľubovňa, Stropkov a Bardejov, a to v otváraní najprv krúžkov rusínskeho jazyka na školách, neskôr v predostretí školopovinnej mládeži možnosti výberu rusínskeho jazyka ako nepovinného predmetu až po možnosť zavedenia rusínskeho jazyka ako prvého, t.j. materinského jazyka na školách s vyučovacím jazykom rusínskym. Takáto sieť škôl na SV Slovenska môže byť dobrou základňou pre záujemcov o štúdium rusínskeho jazyka a rusínskej kultúry na Inštitúte rusínskeho jazyka a rusínskej kultúry na Prešovskej univerzite.

Realizácia projektu podporeného Úradom vlády SR z programu Kultúra národnostných menšín s názvom Večerné školy rusínskeho jazyka pre deti i dospelých je naplánovaná v postupných krokoch nasledujúcich za sebou.

I. Najprv metodik Mgr. Marek Gaj v mesiaci september 2013 vyškolí učiteľky večerných škôl v spôsobe výučby a používania kodifikovanej podoby rusínskeho jazyka.
II. Následne vyškolené učiteľky v pravidelných týždenných intervaloch povedú výučbu kodifikovaného rusínskeho jazyka medzi dobrovoľne prihlásivšími deťmi.

Plán stretnutí metodika rusínskeho jazyka Mareka Gaja s učiteľkami rusínskeho jazyka je nasledovný:
11. 9. 2013, 15,00 hod. – seminár pre učiteľky rusínskeho jazyka vo Svidníku a v Šarišskom Štiavniku – na I. ZDŠ vo Svidníku, na ulici Komenského;
18. 9. 2013, 15,00 hod. – seminár pre učiteľky rusínskeho jazyka v Snine a v Pčolinom – v centre vysídlencov zo Starinskej doliny v Snine;
24. 9.2013, 15,30 hod. – seminár pre učiteľky rusínskeho jazyka v Prešove, Oľšavici, Kamjonke, vo Svidníku, v Šarišskom Štiavniku, v Snine, v Pčolinom – v sídle OZ Kolysočka – Kolíska, na Solivarskej 70 v Prešove;
15. 10. 2013, 16,00 hod. – seminár pre učiteľky rusínskeho jazyka v Prešove, Oľšavici, Kamjonke, vo Svidníku, v Šarišskom Štiavniku, v Snine, v Pčolinom – v sídle OZ Kolysočka – Kolíska, na Solivarskej 70 v Prešove.

Od októbra do decembra 2013 sa v týždňových pravidelných intervaloch začne so samotnou výučbou spisovného rusínskeho jazyka detí a mladých ľudí vo Večerných školách rusínskeho jazyka v Snine (Mgr. Kristína Krupová), v Pčolinom, okres Snina (Mgr. Vlasta Morochovičová), vo Svidníku (Bc. Mária Gocová) a v Šarišskom Štiavniku, okres Svidník (Mgr. Monika Sakarová), v Prešove a v Oľšavici, okres Levoča (PhDr. Ľuba Kráľová, Ph.D.), v Kamienke, okres Stará Ľubovňa (PhDr. Oľga Gregová).

Zámer OZ Kolysočka – Kolíska založiť večerné školy rusínskeho jazyka bol vyvolaný tým, že spisovnú podobu svojho jazyka slovom i písmom Rusíni na Slovensku používajú veľmi zriedka. Hovoria zväčša každý svojím dialektom napriek tomu, že prebehli už dve etapy kodifikácie rusínskeho jazyka, a to v roku 1996 a v roku 2004. Dokonca nastupujúca, t.j. najmladšia generácia Rusínov na Slovensku svoj materinský jazyk nepoužíva vôbec. So svojimi deťmi či vnukmi rodičia či starí rodičia doma zväčša nerozprávajú rusínsky a nenahlasujú ich do rusínskych tried či nebodaj škôl, takže sa svoj rodný jazyk rusínske deti nemajú kde naučiť, a preto k svojmu materinskému jazyku deti alebo mladí ľudia z rusínskeho prostredia sami neinklinujú a hanbia sa ho používať alebo ho odmietajú používať, pretože ho nevedia používať.

Tento začarovaný kruh, ktorý vedie k vymieraniu každodenného používania rusínskeho jazyka jeho etnickými príslušníkmi sa rozhodli členky a členovia OZ Kolysočka – Kolíska prelomiť výučbou rusínskeho jazyka v prirodzenom prostredí troma základnými spôsobmi.

1. Výučbou spisovného rusínskeho jazyka formou klasickej školskej výučby spomínanými učiteľkami z dostatku učebného materiálu, ktorý je vďaka doterajšej činnosti básnikov a spisovateľov píšucich rusínsky a učiteľov či metodika rusínskeho jazyka dostatok okrem dvoch najvyšších ročníkov ZDŠ. 2. Organizovaním besied najstaršej generácie pre najmladšiu a mladšiu generáciu Rusínov a ich vzájomných rozhovorov vedených v rusínskom jazyku tak, aby sa deti a mládež od svojich starých rodičov dozvedali o ich živote v minulosti i prítomnosti v ich prirodzenom prostredí a v ich najbližšom okolí. Dané besedy a rozhovory by mali vzbudiť záujem detí a mladých ľudí o život svojich predkov a svoje vlastné etnické korene. 3. Vystúpeniami známych rusínskych umelcov a významných osobností spoločenského života s rusínskymi koreňmi, ktoré budú mať za cieľ vzbudiť u detí a mládeže rusínskych rodičov hrdosť na kultúru svojich predkov a teda na svoj vlastný etnický pôvod.

V januári OZ Kolysočka – Kolíska predloží opätovný projekt večerných škôl rusínskeho jazyka Úradu vlády SR v rámci programu Kultúra národnostných menšín, no bude hľadať i iné formy podpory daného projektu, aby sa s výučbou rusínskeho jazyka pokračovalo vo večerných školách rusínskeho jazyka počas celého školského roka 2013 / 2014, ale i ďalších školských rokov.

Medializovanie projektu večerných škôl rusínskeho jazyka je pre OZ Kolysočka – Koliska veľmi dôležité, pretože prostredníctvom médií chce nateraz oznámiť všetkým záujemcom vo Svidníku a blízkom okolí, v Šarišskom Štiavniku a jeho okolí, v Snine a jej blízkom okolí, v Pčolinom a jemu susediacich dedinách, v Prešove, v Oľšavici a jej okolí, v Kamienke a jej okolí, aby sa prihlásili buď spomínaným učiteľkám v uvedených mestách a dedinách, alebo Ľube Kráľovej na číslo 0905 863369 a dohodli začlenenie svojich detí či samých seba do daného projektu.

Návšteva kurzov Večernej školy rusínskeho jazyka pre deti i dospelých organizovaných OZ Kolysočka – Kolíska je samozrejme zdarma.
23. 10. 2013, 18.00 hod. – zorganizuje OZ Kolysočka - Kolíska charitatívny koncert „Kedz sebe zašpivam – Kiď sobi zaspivam“ v kine Scalla v Prešove za garancie a pod taktovkou Anny Servickej.
Ľuba KRÁĽOVÁ, Prešov, 17. 10. 2013