Новинкы • Noviny • News 39/2013

  • Nová rusínska organizácia a jej užitočný projekt

    11. 1. 2013 MV SR zaregistrovalo OZ Kolysočku – Kolísku. Medzi jej zakladajúce členky patria Ľuba Kráľová (štatutárka OZ), Anna Servická, Otília Ferenčíková a Zuzana Konkoľová z Prešova. OZ Kolysočka – Kolíska je otvorené všetkým záujemcom o obrodenie rusínskeho jazyka v najmladšej generácii Rusínov na Slovensku, ale aj iných vymierajúcich nárečí na území východného Slovenska, napr. sotáckeho nárečia v regióne Humenné – Snina. Sídlo OZ Kolysočka – Kolíska je na Solivarskej 70 v Prešove. Ostatné údaje o OZ Kolysočke – Kolíske – možno nájsť na http://www.kolysocka-koliska.sk
  • Oтворили Центер молодых Русинів

    12. септембра 2013 славностно отворили в братїславскій Петржалцї Центер молодых Русинів. У просторах Середнёй промисловой школы електротехнічной на Галовій уліцї буде мати свій центер канцеларня молодежной орґанізації молоды.Русины і тыж просторы і русиньске радіо Русин ФМ, і фоклорный колектів Рутенія.
  • Otvorili Centrum mladých Rusínov v Bratislave

    12. septembra 2013 slávnostne otvorili v bratislavskej Petržalke Centrum mladých Rusínov. V priestoroch Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) na Hálovej ulici bude mať svoje sídlo kancelária mládežníckej organizácie molody.Rusyny a zázemie tu bude mať aj rusínske internetové rádio Rusyn FM a folklórny súbor Ruthenia.
  • Пару слов з лавреатом премії

    21. юна 2013 в пряшівскій рештаврації „U babičky“ ся уж по четвертый раз стрїтили любителї русиньского літературного слова на Літературнім вечорї. Акція є інтеґралнов частёв проєкту Інштітуту русиньского языка і културы Пряшiвской універзіты – Studium Carpato-Ruthenorum – міджінародна лїтня школа русиньского языка і културы, орґанізованого на Пряшівскій універзітї од року 2010. Кулмінаціов вечора было выголошіня тогорічного лавреата Премії А. Духновіча за русиньску літературу. З прословом выступила проф. Др. Патріція Крафчік, председкыня пороты і зарівно представителька Карпаторусиньского научного центра в США, якый премію выголошує каждорічно од року 1999. В нїм представила нового лавреата, котрым ся став Владимир Кирда Болхорвес з Нового Саду. Премію, яку спонзорує канадьскый філантроп з русиньскым корінём Штефан Чепа – 1000 америцькых доларів і сошку карпатьского медвідя автор В. Кирда Болхорвес дістав за збірку віршів Опиванє з витром и з огньом (Нови Сад: Руске Слово, 2009). Тоту нагоду выужыли сьме і на короткый розговор з ним.
  • List do Jarabiny po polstoročí

    Napísať list po polstoročí, v mojom veku (91) a pospomínať si na vzácnych dobrých ľudí pri príležitosti rodinných, výročitých a v priebehu času nanovo sa vžívajúcich sviatkov je pôžitok. S magnetofónom, fotoaparátom spočiatku sám, neskôr už s asistentmi s fotoaparátom a kamerou prichádzal som do drevenice presláveného proroka Rusínov získať materiál k diplomovej práci. Začalo to zoznámením sa s Marienkou Janoštikovou, ktorá pracovala na pošte v Novom Smokovci. Pozvala ma na sviatky „Roždenstva“ do Jarabiny. Je tomu práve 50 rokov. Prijal som pozvanie.