Okrúhly stôl Rusínov Slovenska: Programové ciele na regionálnej úrovni PSK

Programová požiadavka:
o Vypracovať program rozvoja rusínskej národnostnej menšiny v podmienkach VÚC PSK so zameraním na rozvoj kultúry Rusínov, používanie rusínskeho jazyka, vzdelávanie v rusínskom jazyku a sociálno-ekonomický rozvoj rusínskych obcí
Zdôvodnenie: VÚC PSK má kompetencie pre riešenie otázok, ktoré sa týkajú rozvoja národnostných menšín, vrátane zabezpečenia ich kultúrnych potrieb, zachovania rozvoja rusínskeho jazyka, podpory vzdelávania v rusínskom jazyku na stredných školách a sociálno-ekonomického rozvoja málopočetných rusínskych obcí. Inštitucionálne požiadavky

o Zriadiť Odbor pre národnostné menšiny v rámci Úradu PSK
Zdôvodnenie: V rámci Úradu PSK neexistuje žiadny odbor, ktorý by sa venoval otázkam národnostných menšín.

o Zriadiť Komisiu pre národnostné menšiny v rámci Zastupiteľstva PSK
Zdôvodnenie: v rámci Zastupiteľstva je zriadená Komisia kultúry a národnostných menšín. Otázky, týkajúce sa národnostných menšín, vrátane rusínskej menšiny, sa však nedajú zúžiť iba na otázky kultúry.

o Inštitucionalizovať pravidelné konzultácie medzi Zastupiteľstvom PSK, Úradom PSK a zástupcami rusínskych organizácií
Zdôvodnenie: orgány VÚC PSK by mali konzultovať so zástupcami rusínskej menšiny vypracovanie programu rozvoja rusínskej národnostnej menšiny v podmienkach kraja, vrátane zabezpečenia kultúrnych, vzdelávacích a sociálno-ekonomických potrieb rusínskeho obyvateľstva.

o Prechod Divadla Alexandra Duchnoviča a Poddukelského umeleckého ľudového súboru zo zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry SR

o Podporiť zriadenie rusínskej knižnice alebo rusínskeho oddelenia na existujúcej knižnici v Prešove

Kultúra:

o Zlepšiť podmienky pre činnosť a ďalší rozvoj Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) a Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS)
Zdôvodnenie: VÚC PSK je zriaďovateľom DAD a PUĽS. Obidva profesionálne umelecké súbory predstavujú piliere kultúrneho života Rusínov (pokiaľ ostanú v pôsobnosti PSK).

o Zriadiť dotačný program VÚC PSK, ktorý by bol zameraný na podporu a rozvoj kultúry a práv národnostných menšín v PSK
Zdôvodnenie: V súčasnosti na úrovni VÚC PSK existuje program dotácií predsedu PSK, ktorý je značne obmedzený z hľadiska objemu finančných prostriedkov i počtu podporených žiadostí. Obce PSK a rusínske organizácie, ktoré organizujú kultúrne podujatia v kraji, sú odkázané iba na podporu ústredných inštitúcií SR. Podpora kultúrnych potrieb občanov národnostných menšín žijúcich v PSK nemôže byť iba záležitosťou vlády SR. Musí byť i predmetom činnosti regionálnej samosprávy.

Jazyk a školstvo

o Podporiť vzdelávanie v rusínskom jazyku na stredných školách, ktoré sa nachádzajú v pôsobnosti VÚC PSK
Zdôvodnenie: V súčasnosti sa rusínsky jazyk vyučuje vo forme krúžku iba na jednej strednej škole v PSK – gymnázium v Medzilaborciach. VÚC PSK by mala nájsť nástroje na motiváciu stredných škôl v okresoch PSK, v ktorých žijú Rusíni, aby podporila výučbu rusínskeho jazyka.

Rozvoj malých obcí

o Prepojiť plánovanie regionálneho rozvoja PSK s rozvojovými plánmi obcí
Zdôvodnenie: V súčasnosti chýba prepojenie medzi rozvojovou politikou na úrovni VÚC PSK a rozvojovými plánmi obcí v PSK.

o Rozvíjať dopravnú infraštruktúru v okresov severovýchodného Slovenska
Zdôvodnenie: Jedným z najväčších rozvojových problémov rusínskych obcí v okrajových okresoch PSK situovaných v prihraničných oblastiach s Ukrajinou a Poľskom je zlá dopravná infraštruktúra.

o Poskytnúť bezplatnú pomoc starostom malých rusínskych obcí pri vypracovávaní, predkladaní a realizácii projektov pre európske fondy
Zdôvodnenie: Väčšina rusínskych obcí sú málopočetné obce (menej než 500 obyvateľov), ktoré trpia migráciou mladej generácie za prácou a vzdelaním do väčších miest. Starostom takýchto obcí často chýbajú znalosti, ktoré by im umožňovali čerpať zdroje z európskych fondov.