Predstavujeme druhú časť programu rusínskeho festivalu

Minulý týždeň sme v našom periodiku predstavili prvú časť programu – pondelok, utorok a stredu na novom Festivale kultúry Rusínov vo Svidníku . Podujatie sa bude konať v dňoch od 20. do 26. mája 2013. Ďalšie dni, štvrtok a piatok predznamenajú víkendové vyvrcholenie festivalu, dianie na festivale naberie na intenzite. Štvrtok na rusínskom festivale bude mať prívlastok filmový. Na pešej zóne vo Svidníku bude prebiehať premietanie dvoch filmov. Prvý z nich, dokumentárny film Jozef a jeho bratia vznikol v roku 2009 v spolupráci Združenia inteligencie Rusínov Slovenska s Ústavom pamäti národa a je rozprávaním o nevšednom životnom príbehu Jozefa Bobalíka na pozadí povojnového vysťahovania – optácie takmer 13 000 Rusínov na Ukrajinu. Druhým bude dráma Môj Nikifor o živote Epifana Drowniaka, známeho ako „naivný maliar Nikifor Krynický.“ Premietanie pod holým nebom bude prebiehať bez vyberania vstupného.
Piatkový program je venovaný predovšetkým alternatívnej rusínskej hudbe. Ešte predtým, ako piatok vyvrcholí svojou hudobnou časťou, budú mať návštevníci festivalu možnosť navštíviť výstavu maliara a výtvarníka Františka Guldana s názvom Exody našich susedov. Výstava v Podduklianskom osvetovom stredisku vyobrazuje politické snahy o odnárodnenie menšín na Slovensku v 20. storočí. Náladu odľahčia dve divadelné predstavenia vo svidníckom Dome kultúry. Z ďalekého srbského Verbasu na festival prídu dva divadelné súbory – Divadlo pri KPD Karpati sa predstaví drámou Draha do nadjiji a Etno klub „Odnjate od zabuca“ Kocur vystúpi s duodrámou Testament. Zahájenie výstavy a divadelné predstavenia bude doprevádzať folklórny súbor pri KPD Karpati. V areáli amfiteátru pred začiatkom večerného programu sa návštevníkom otvorí rusínsky filmový stan. Alternatívne ladený hudobný program bude prebiehať v areáli svidníckeho amfiteátru. Vystúpia Kristián Huňara, mužský spevácky súbor Rusynsky Holosy, warhológ Jozef „Ke$o“ Keselica, ktorého vystúpenia doteraz vždy znamenali viac ako alternatívu. Svidnícka čoraz populárnejšia kapela Piňazi De opäť ukáže, že aj popové skladby môžu hudobne zaujať, pokiaľ sa náležite poupravia. Headlinermi večera budú lemkovskí, funkovo ladení Dollars Brothers, ktorí predvedú, že tancovať na rusínske ľudové skladby sa dá aj mimo obecných kulturákov. Nielen šansónovým punk-rockom sa predstaví Padequa – zoskupenie okolo Zdenky Kvaskovej, rodáčky z Cerniny. Na ďalší týždeň Vám predstavíme víkendový program festivalu, ktorý bude patriť folklórnym telesám. Program festivalu je priebežne aktualizovaný aj na webe Rusínskeho festivalu – www.rusinskyfestival.sk/program

• Headlinermi večera budú lemkovskí, funkovo ladení Dollars Brothers, ktorí predvedú, že tancovať na rusínske ľudové skladby sa dá aj mimo obecných kulturákov.

• Headlinermi večera budú lemkovskí, funkovo ladení Dollars Brothers, ktorí predvedú, že tancovať na rusínske ľudové skladby sa dá aj mimo obecných kulturákov.