Новинкы • Noviny • News 19/2013

  • Тайности фінанцованя меншыновой културы

    23. апріля 2013 міністер културы Словацькой републікы інформовав медія о тім, же приправує зміну фінанцованя културы. Ґрантова сістема бы мала быти в дакотрых проґрамах нагороджена Фондом про уменя. Подобный закон має і Чеська републіка. Державный фонд културы там але рахує і з народностныма меншынами.
  • Predstavujeme druhú časť programu rusínskeho festivalu

    Minulý týždeň sme v našom periodiku predstavili prvú časť programu – pondelok, utorok a stredu na novom Festivale kultúry Rusínov vo Svidníku . Podujatie sa bude konať v dňoch od 20. do 26. mája 2013. Ďalšie dni, štvrtok a piatok predznamenajú víkendové vyvrcholenie festivalu, dianie na festivale naberie na intenzite.
  • Ďalšie stretnutie o Ruskom dome

    9. mája 2013 o 16. hod. v reštaurácii U BABIČKY v Prešove pozývam Vás na pracovné stretnutie, ktoré sa bude týkať výhradne budovy Ruského domu v Prešove a možností jeho opätovného navráteniu kultúrnej verejnosti na účely, pre ktoré bol svojho času našimi predkami zakúpený.
  • Bijeme sa do pŕs, že sme demokrati …

    … v praktickej rusínskej alebo ukrajinskej politike, pritom by sme sa utopili v lyžičke vody. Konzervatívne sa niektorí držíme najmä onoho Rusín-Ukrajinec. Nositelia tohto etnického tandemu či termínu nechápu alebo nechcú pritom pochopiť, že najmä Ukrajincom na Ukrajine určite je veľmi trápne, keď sa nositelia ukrajinskej identity na Slovensku označujú tak, že pred menom majú prívesok Rusín/Rusíni.
  • Пропозіція Мілана Семанчіка

    Посылам припомінку к выготовлїню проґрамовых тез розвитку нашого народа. Пропоную: 1) до преамбулы тых тез бы было найвгоднїше дати текст приголошіня ОСРС к заповіту св. братів Кіріла і Мефодія, конкретно: „(ОСРС) Выходячі із вкладу св. братів Кіріла і Мефодія к формованю духовной і културной дїдовизни Европы, преамбулы Конштітуції Словацькой републікы і традічной неустанной орьєнтації Русинїв на сохранїня і розвинутя заповіту св. братів Кіріла і Мефодія, котрый є основов ідентіты Русинїв, выголошуєме, же будеме вшыткым своїм дїяльством підпоровати возродный рух русиньского народа поставленый на духовности і културї кіріломефодьской традіції.“
  • Pripomienka Milana Semančika

    Posielam pripomienku k vypracovaniu programových téz rozvoja nášho národa. Navrhujem:
    1) do preambuly týchto téz by bolo najvhodnejšie dať text prihlásenia sa OSRS k odkazu sv. bratov Cyrila a Metoda konkrétne: “(OSRS) Vychádzajúc z prínosu sv. bratov Cyrila a Metoda k formovaniu duchovného a kultúrneho dedičstva Európy, preambuly Ústavy Slovenskej republiky a tradičnej nepretržitej orientácie Rusínov na zachovanie a rozvoj odkazu sv. bratov Cyrila a Metoda, ktorý tvorí podstatu identity Rusínov, vyhlasujeme, že budeme všetkou svoju činnosťou podporovať obrodenecké hnutie Rusínskeho národa stavajúce na duchovnosti a kultúre cyrilometodskej tradície.“
  • Propozicija Jana Kalyňaka

    (Publikujeme v originaľi, jak napysav autor, to značiť po rusyňsky, ale latynikov.)

    Važeny kolegove, kolegini z OSRS, obrodžinja etnika či naroda je odbornyj problem, tak isto jak zavedžinja elektrýky do domu. Zato treba ku problemu naroda i poslaňa OSRS prýstupýtý aj z pohľadu etnologiji. Ja jem požadav vedžiňa OSRS o slovo na 5. zasadani OSRS u Svýdnýku de choču žeby zme spoločni našly odpoviď na otazku "Jak je možne že Ukrajinci, Bilorusý, Slovaci, Izraelci i inšy sja etablovalý jak štatotvornyj narod a Tibeťane, Rusýny, Romove, Kurdy či Indijane sja nedokazalý etabluvatý aný jak samostatna hospodarsko-ekonomično sebestačna etnicka jednotka?"