Studium Carpato-Ruthenorum 2012

Medzinárodná letná škola rusínskeho jazyka a kultúry – 3. ročník Prešovská univerzita, 10. 06. – 01. 07. 2012

Prešovská univerzita v Prešove je jedinou univerzitou v Slovenskej republike, na ktorej sa realizuje výučba akreditovaného bakalárskeho a magisterského študijného programu rusínsky jazyk a literatúra, gestorom ktorej je Ústav rusínskeho jazyka a kultúry. Vďaka jeho 3-týždennému vzdelávaciemu projektu Studium Carpato-Ruthenorum – Medzinárodná letná škola rusínskeho jazyka a kultúry Prešovská univerzita je zároveň jedinou univerzitou na svete, ktorá zareagovala na záujem domácich a zahraničných záujemcov o takúto formu výučby rusínskeho jazyka a v súčasnosti pripravuje tretí ročník tohto medzinárodného projektu. Medzinárodná letná škola rusínskeho jazyka a kultúry je určená pre:
– každého, kto má záujem učiť sa rusínsky spisovný jazyk a spoznať históriu a kultúru karpatských Rusínov,
– stredoškolskú a vysokoškolskú mládež,
– osoby nad 18 rokov.
Cieľom projektu je nadobudnutie, resp. prehĺbenie komunikačnej kompetencie v rusínskom spisovnom jazyku a rozšírenie poznatkov z oblasti karpatorusínskej histórie, kultúry, literatúry, etnografie.

Vyučovací proces Proces edukácie na letnej škole sa realizuje v priestoroch Prešovskej univerzity, ul. 17. novembra č. 15. Zabezpečujú ho vysokoškolskí profesori, fundovaní slavisti a špecialisti v oblasti karpatorusinistiky zo Slovenska, Ukrajiny, USA a Kanady.
Vyučovací proces pozostáva z intenzívneho kurzu rusínskeho jazyka (úrovne A, B, C) a histórie karpatských Rusínov, ktorý na tomto ročníku bude doplnený o históriu rusínskej literatúry a kultúry a o minikurz etnografie karpatských Rusínov okrem anglického aj v jazyku rusínskom. Celkovo vyučovací proces zahŕňa:
– 30 hodín rusínskej histórie v anglickom a rusínskom jazyku (vrátane histórie rusínskej literatúry a kultúry), t. j. 2 hodiny denne, v čase od 09.00 do 11.00 hod.,
– – 30 hodín rusínskeho jazyka v anglickom a rusínskom jazyku, t. j. 2 hodiny denne, v čase od 13.00 do 15.00 (teória a konverzácia),
– 6 hodín etnografie Rusínov v anglickom a rusínskom jazyku (podľa priloženého programu),
– konverzačné cvičenia v neformálnych priestoroch, skupinách a situáciách, t. j. mimo vyučovacích priestorov univerzity (podľa priloženého programu).

Absolventi získajú Certifikát o absolvovaní Studium Carpato-Ruthenorum 2012.

Kurz histórie karpatských Rusínov
Lektori:
Prof. Dr. Paul Robert Magocsi, Torontská univerzita, Kanada
Mgr. Valerij Paďak, CSc., Výskumné centrum karpatistiky v Užhorode, Ukrajina
Kurz je zameraný na históriu Karpatskej Rusi a karpatských Rusínov od najstarších čias až po súčasnosť. Bude rozšírený o prednášky z histórie rusínskej literatúry a kultúry.

Kurz rusínskeho jazyka
Lektori:
Prof. Dr. Stefan Pugh, Wrightská štátna univerzita, Dayton, USA
Doc. PhDr. Anna Plišková, PhD., Prešovská univerzita, Slovensko
PhDr. Kvetoslava Koporová, Prešovská univerzita, Slovensko
Kurz je zameraný na získanie a prehĺbenie jazykových kompetencií v rusínskom spisovnom jazyku. Pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Teoretická časť je zameraná na získanie vedomostí z oblasti systémovej štruktúry rusínskeho jazyka. Praktická časť je zameraná na ovládnutie rusínskeho jazyka slovom a písmom. Kurz bude rozšírený o konverzačné cvičenia v neformálnych priestoroch, skupinách a situáciách, t. j. mimo vyučovacích priestorov univerzity.

Minikurz rusínskej etnografie
Lektori:
Assoc. prof. Dr. Patricia A. Krafčik, Evergreenská štátna univerzita, Olympia, USA
Mgr. Ján Kaliňák, externý spolupracovník Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity, Slovensko
Minikurz je zameraný na niektoré oblasti etnografie karpatských Rusínov: ľudové piesne, hudbu, zvyky, tradície...

Sprievodné akcie
Súčasťou letnej školy je sprievodný program, ktorý sa realizuje vždy v popoludňajších hodinách a počas víkendov. Jeho obsahom je:
– prezentácia rusínskych tradícií, folklóru a kultúrno-spoločenského života Rusínov na Slovensku (folklórny festival v Medzilaborciach a rusínske kultúrne inštitúcie v Prešove a Košiciach),
– prezentácia rusínskej ľudovej architektúry a kultúry, kultúrno-historických pamiatok (múzeá, skanzeny),
– večer rusínskej literatúry spojený s odovzdávaním výročnej Ceny Alexandra Duchnoviča za literatúru, divadelné a filmové večery,
– tvorivé dielne (výroba kraslíc, spev),
– exkurzie po Prešove a okolí, do Košíc a do regiónov severovýchodného Slovenska, kde žijú Rusíni.

Ubytovanie a stravovanie Účastníci letnej školy budú ubytovaní v štandardných dvojposteľových izbách s pripojením na internet Študentského domova Prešovskej univerzity na ul. 17. novembra č. 11 v Prešove v blízkosti vysokoškolského areálu. Stravovanie bude zabezpečené v jedálni Študentského domova na ul. 17. novembra č. 13. Študenti majú k dispozícii spoločnú kuchynku s chladničkou a práčkou. V blízkosti vysokoškolského areálu sa nachádzajú predajne potravín, drogérie, reštaurácie, internetové kaviarne, kníhkupectvá, novinové stánky, lekáreň, autobusová zastávka.

Cena a administratívny poplatok
Cena trojtýždňového pobytu na letnej škole je stanovená na 1 200 €, resp. 1 670 USD. V cene je zahrnutý vyučovací proces, ubytovanie, stravovanie (raňajky, obed, večera), doprava a sprievodcovský výklad počas exkurzií, vstupné do múzeí, skanzenov, drevených cerkví, do divadla a na festivaly.
Záujemcovia o letnú školu sú povinní v stanovenom termíne zaplatiť administratívny poplatok (ktorý sa nevracia) vo výške 100 €, resp. 140 USD.
Cestovné na letnú školu, t. j. cestu do Prešova a naspäť, si účastníci hradia sami.
Študenti, ktorí plánujú absolvovať celý program letnej školy, môžu požiadať organizátora o štipendium.

Dôležité termíny
Záväzné prihlášky na Studium Carpato-Ruthenorum 2012 sa prijímajú on-line najneskôr do 1. marca 2012 na adrese urjk@unipo.sk, resp. na poštovej adrese:
Prešovská univerzita
Ústav rusínskeho jazyka a kultúry
Nám. legionárov 3
080 01 Prešov
Slovak republic
Administratívny poplatok (100 €, resp. 140 USD) je potrebné uhradiť najneskôr do 15. apríla 2012.
Zvyšok stanovenej sumy (t. j. 1 100 €, resp. 1 530 USD) je potrebné uhradiť najneskôr do 15. mája 2012.

Nevyhnutné kontakty
Prihlášku na Studium Carpato-Ruthenorum 2012 a kompletný program nájdete na http://www.unipo.sk/pracoviska/urjk/1/2/3; www.c-rs.org.
Kontaktné osoby pre záujemcov zo Slovenska: Mgr. Timea Verešová, PhD., tel.: +421 915 412 917, e-mail: vtimika@freemail.hu;
Bc. Alica Wietoszewová, tel.: +421 (51) 7464 811, +421907385301, e-mail: urjk@unipo.sk.
Kontakt pre zahraničných záujemcov: prof. Dr. Patricia Krafcik, krafcikp@evergreen.edu; Mgr. Nancy Revak, NSREVAK@aol.com.

Platbu je možné zrealizovať bankovým šekom adresovaným na:
Prešovská univerzita v Prešove
p. Katarína Sabolová
Ul. 17. novembra 15
080 01 Prešov
Slovak republic

alebo bankovým prevodom:
Názov účtu: Bežný účet Prešovská univerzita Prešov
Číslo účtu: 7000066503/8180
BIC - SWIFT: SUBA SKBX
IBAN: SK15 8180 0000 0070 0006 6503
Názov banky: Štátna pokladnica
Adresa banky: Radlinského 32
810 05 Bratislava 15
Variabilný symbol: 1780

Tešíme sa na vás na Studium Carpato-Ruthenorum 2012 – 3. ročníku Medzinárodnej letnej škole rusínskeho jazyka a kultúry na Prešovskej univerzite v Prešove.