Začína nový rusínsky festival vo Svidníku

Po mesiacoch príprav 20. mája 2013 bude slávnostne zahájený Festival rusínskej kultúry vo Svidníku. Odštartuje výstavou fotografií Jozefa Lauruského o 15.30 v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku. Na otvorení festivalu vystúpi ženská spevácka skupina Svidníčanka. Počas celého týždňa budú prebiehať výstavy, besedy, divadelné predstavenia, premietania filmov a koncerty. Program festivalu bol dôsledne zostavený tak, aby chytil za srdce všetkých, bez ohľadu na vek či žánrové preferencie.

V utorok vystúpi obľúbené Divadlo Alexandra Duchnoviča 17.00 v Dome kultúry s tragikomédiou Havaj, debutom mladej talentovanej prešovskej dramatičky Michaely Zakuťanskej. Havaj je komorným príbehom o hľadaní seba samého na periférii Európy v kruhu blízkych, ktorý sa vymyká stereotypným predstavám o súčasnej rodine. V stredu budú v Podduklianskej knižnici od 9. hodiny pre verejnosť prebiehať besedy o rusínskom jazyku, kultúre a literatúre. Štvrtok bude hlavne o filmovom večere na pešej zóne – fanúšikovia biografu sa môžu tešiť na film Môj Nikifor o naivnom umelcovi a dokument Jozef a jeho bratia, ktorého sa zúčastní aj jeho hlavný protagonista – p. Jozef Bobalík.

Piatkový program začne o 15.30 vernisážou talentovaného maliara Františka Guldana v Podduklianskom osvetovom stredisku. Výstava Exody našich susedov predstavuje veľmi citlivé a tragické udalosti 20. storočia z oblasti spišského regiónu. Ďalším z piatkových lákadiel budú vystúpenia divadelných súborov zo srbského Vrbasu, o 17. v Dome kultúry. Divadelný súbor Etno klub „Odnjate od zabuca“ Kocur zahrá duodrámu Testament o dvoch sestrách, ktoré by si mali rozdeliť majetok po nebohej tete. Ďalší srbský súbor Divadlo pri KPD Karpati zahrá duodrámu Draha do nadjiji. O 18.00 sa otvorí areál amfiteátru – hlavný festivalový areál, dejisko hlavnej časti programu festivalu. Pre návštevníkov zo širšieho okolia bude za futbalovým štadiónom pripravené stanové mestečko, kde si budú môcť postaviť stan. Piatkový večerný program je nabitý rusínskou alternatívnou hudbou začne o 20. hodine – vystúpia kapely Padequa, Piňazi de? a Jozef KeSo Keselica. Za headlinerov piatkového večera sú považovaní lemkovskí Dollars Brothers – hudobníci, ktorí v svojich aranžmánoch elegantne využívajú a kombinujú pop, folk a funk s lemkovským folklórnym odkazom.

Víkend na Rusínskom festivale bude venovaný folklóru. V sobotu od 18. hodiny vystúpi PUĽS, Tanečná skupina Partia, FS Šarišan, Mária Mačošková a mnoho ostatných talentov. Dnešný PUĽS sa zameriava na tradície Rusínov žijúcich na východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. FS Šarišan v rámci svojho premiérového programu bude krstiť ich nové CS rusínskych piesní „Jšov do ľisa Ubľančan…“. Divácky zaujímavým vyvrcholením večera bude vystúpenie tanečnej skupiny Partia, ktorá pre návštevníkov festivalu pripravuje spontánnu školu tanca. Nedeľný program začne o 14. hodine, okrem detských súborov sa predstaví umelecký súbor Lúčnica, FSk Raslavičan, FS Rozmarija a ďalší umelci. Lúčnica sa po dlhých rokoch od svojho posledného vystúpenia vo Svidníku predvedie ako zlatý klinec programu Rusínskeho festivalu. Vystúpi s premiérovým programom Obrazy z minulosti na námet a pod režisérskou taktovkou prof. Štefana Nosáľa. Kompletný program festivalu je možné nájsť na http://www.rusinskyfestival.sk/program/.

Organizátori Vás srdečne pozývajú na nový Rusínsky festival. Vstup na výstavy, besedy a premietanie filmov bude zadarmo. Vstup na jedno divadelné predstavenie bude symbolické 1 €. Permanentný vstup do amfiteátra počas piatka, soboty a nedele bude 5 €, s možnosťou zakúpenia vstupu aj na jednotlivé dni. Ubytovanie v stanovom mestečku od piatku do nedele bude rovnako stáť 5 €. Organizátori ďalej pripravili aj špeciálnu rodinnú zľavu pre rodičov s deťmi do 18 rokov a zvýhodnené ceny pre študentov, dôchodcov, ZŤP, ZŤP-S a darcov krvi. Presné podmienky uplatnenia zľavy a zvýhodnených cien nájdete na stránkach festivalu v sekcii lístky http://www.rusinskyfestival.sk/listky/ alebo pred areálom amfiteátru.

• Zdroj fotografie: Archív Divadla pri KPD Karpaty.

• Zdroj fotografie: Archív Divadla pri KPD Karpaty.

• Zdroj fotografie: Archív FS Makovica.

• Zdroj fotografie: Archív FS Makovica.