Новинкы • Noviny • News 10/2012

  • Stanovisko k cielene zinscenovanej „kauze recenzovania“ rusínskych učebníc

    Proces prípravy a vydávania učebníc rusínskeho jazyka a literatúry pre školy s vyučovacím jazykom rusínskym a s vyučovaním rusínskeho jazyka na Slovensku trvá už bezmála dve desaťročia. Vydavatelia, autori a vôbec celý realizačný tím ľudí, ktorý sa za toto obdobie na Slovensku vďaka redakcii Rusín a Ľudové noviny sformoval a ktorý sa podieľal alebo podieľa na tomto náročnom procese, za dané obdobie odviedol kus dobrej, záslužnej práce.
    Najviac nás však zarmucuje fakt, že aj napriek nesmiernemu úsiliu realizačného tímu každoročne včas a v stanovenom termíne vydať učebnice pre príslušné ročníky základných a stredných škôl sú tieto snaženia v posledných mesiacoch ostro sledované a napádané samozvanými „odborníkmi“, bohužiaľ z našich radov, ktorí dokážu priam majstrovsky „urobiť z komára somára", a cieľom ktorých je poškodiť a rozvrátiť fungujúci proces vydávania učebníc a vyučovania rusínskeho jazyka na školách, neváhajúc pritom používať metódy zastrašovania učiteľov a iných kompetentných ľudí.
  • 18. научный семінар карпаторусиністікы

    Дня 21. фебруара 2012 ся в засїдалнї деканкы ФГПВ ПУ одбыв 18. Научный семінар карпаторусиністікы орґанізованый Інштітутом русиньского языка і културы. Быв то першый семінар орґанізованый в року 2012.
    Темов семінара были Резултаты етнічного руху Лемків у Польщі на зачатку ХХІ. стороча. Реферат сі приправила вызначна лемківска особность Др. Олена Дуць-Файфер.