Новинкы • Noviny • News 52/2012

  • Prof. P. R. Magocsimu udelia titul „doctor honoris causa“

    V súlade s článkom 3 Zásad udeľovania čestných titulov a ocenení na Prešovskej univerzite v Prešove, Vedecká rada PU na svojom riadnom zasadnutí 10. decembra 2012 na návrh Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry PU prerokovala Návrh na udelenie čestného titulu „doctor honoris causa“ v odbore História profesorovi Torontskej univerzity Dr. Paulovi Robertovi Magocsimu.
  • Do večnosti odišiel biskup I. Ljavinec (1923 – 2012)

    9. decembra 2012 zomrel vo veku nedožitých 90 rokov gréckokatolícky episkop Ivan Ljavinec. Stál spolu s o. ThLic. Františkom Krajňákom (1956) pri prvých prekladoch Svätého Písma do kodifikovaného rusínskeho jazyka. Uvádzaný je ako prekladateľ v publikáciách Evanjeliá a Apoštoly v rusínskom jazyku: Євангелія на неділі і свята цілого року, Меджілабірцї, 1999, 193 стор. a Апостолы на неділі і свята цілого року, Меджілабірцї, 1999, 94 стр.
  • Иде селом русинськый бетлегем

    (Різдвяна игра из Ставного)
  • Reakcia na článok Ivana Banduriča

    Keď som si prečítal článok pána Ivana Banduriča v „Народных новинкaх“ č. 10 z 31. oktobra 2012 pod názvom Námety na riešenie situácie v rusínskom hnutí na Slovensku, pomyslel som si, že je to dobrý koncepčný článok. Možno po 23 rokoch nariekania, vadenia, nenávisti medzi rusínskymi funkcionármi sa nám podarí dať dohromady «Русинськый програм», okolo ktorého sa zjednotia funkcionári, existujúce osvetové, kultúrne, a spoločenské organizácie, všetci Rusíni. A postupne všetky spoločenské a kultúrne organizácie ďalších národnostných menšín dodržujúcich a rozvíjajúcich odkaz sv. Cyrila a Metoda.