Začal sa realizovať unikátny projekt

Prešovská univerzita v Prešove v súčasnosti realizuje unikátny projekt s názvom Zlepšenie jazykových kompetencií študentov Prešovskej univerzity v Prešove v jazykoch národnostných menšín. Cieľom projektu je prostredníctvom inovatívnych foriem vysokoškolského vzdelávania zlepšiť vedomosti absolventov študijných programov v jazykoch národnostných menšín (nemecký, maďarský a rusínsky) a plnohodnotne ich pripraviť pre potreby trhu práce. Projekt sa bude realizovať až do septembra 2015 a jeho realizácia je rozdelená na 2. etapy.

Projekt sa bude realizovať až do septembra 2015 a jeho realizácia je rozdelená na 2. etapy. V rámci prvej etapy sa inovuje 19 študijných programov na Prešovskej univerzite (ich metodika a obsah vzdelávania) a v rámci nich 78 učebných predmetov, spracuje a vydá sa 15 verzií skrípt vrátane audiovizuálnych sumárov prednášok.

Významným výstupom prvej etapy je zriadenie troch knižníc jazykových ústavov (rusínskej, maďarskej a nemeckej) s počtom 12 341 novozakúpených publikácií, digitalizácia, prenesenie a zriadenie jedinečnej Karpatskorusínskej knižnice z Torontskej univerzity v Kanade s približne 15 000 knižnými titulmi v digitálnej forme. Bude sa jednať o unikum v Európe a výrazne sa podporí rozvoj rusínskej menšiny.
V druhej etape projektu (od septembra 2014) bude prebiehať lektorovanie a výučba 78 predmetov v rámci 2 semestrov pomocou skrípt a literatúry spracovanej počas prvej fázy projektu.
Kľúčové výstupy projektu možno štatisticky zhrnúť nasledovne:
- inovácia 19 študijných programov a 78 vyučovacích predmetov,
- zriadenie maďarskej knižnice a zakúpenie 6 385 kusov publikácií,
- zriadenie rusínskej knižnice a zakúpenie 2 696 kusov publikácií,
- zriadenie nemeckej knižnice a zakúpenie 3 260 kusov publikácií,
- digitalizácia, prenesenie a zriadenie Karpatskorusínskej knižnice z Torontskej univerzity s približne 15 000 knižnými titulmi v digitálnej forme,
- spracovanie a vydanie 15 verzií skrípt vrátane digitálnej verzie v celkovom počte 4 500 kusov,
- zorganizovanie 2 konferencií,
- zakúpenie audiovizuálnej, didaktickej a IKT techniky pre potreby jazykových ústavov.

Projekt významne podporí rozvoj vedeckých, výskumných a vzdelávacích aktivít maďarskej, nemeckej a rusínskej menšiny žijúcej v SR. Zároveň výrazne zatraktívni štúdium na Prešovskej univerzite a inováciou študijných programov sa výrazne skvalitní štúdium jazykov. Projekt bol podporený v rámci Operačného programu Vzdelávanie a celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 522 513,05 EUR.
doc. PhDr. Martin JAVOR, PhD., Prešov, 21. 2. 2014