Новинкы • Noviny • News 15/2013

  • Uskutoční sa nový rusínsky festival

    Milí priatelia, účinkujúci, partneri festivalu a všetci, ktorí ste a budete súčasťou príprav a konania nového rusínskeho festivalu – Festivalu kultúry Rusínov Slovenska (uskutoční sa 20. – 26. mája 2013 vo Svidníku), sme radi, že sa pri zrode nového festivalu podieľa toľko veľa šikovných ľudí, talentovaných umelcov, ochotných sponzorov a partnerov. Veríme, že spoločnými silami položíme v roku 2013 pevné základy festivalu, ktorý časom prerastie v kultúrnu udalosť porovnateľnú s poprednými európskymi festivalmi. Dúfame, že vložený čas, vytrvalosť, energia a nadšenie nás všetkých prinesie očakávaný výsledok.
  • Financovanie kultúry národnostných menšín

    Výbor pre národnosti od Vlády SR obdŕžal na rok 2013 dotáciu 4.250.000,- €, z toho 250.000,- na multikultúrne aktivity a 4.000.000,- na kultúru pre jednotlivé národnostné menšiny, ktoré výbor schválil nasledovne :
  • Меморандум американських русинів

    держaвному секретарю США: Україна – порушник Європейської Хартії з Прав Людини

    Карпаторусинський консорціум Північної Америки, який складається з 7-ми організацій, 4 з них у США та 3 у Канаді, підготував Держсекретарю США Джону Керрі Меморандум стосовно порушень прав карпатських русинів в Україні та, зокрема спроби заборонити в державі русинську мову. Русини Північної Америки уважно стежать за політичними та етнонаціональними процесами, підтримують тісні контакти з громадськими організаціями та відчувають себе відповідальними за долю русинів в Україні. Також Консорціум представить урядовцям США лист від русинських громадських організацій Закарпаття щодо порушень прав людини. Нижче друкуємо текст Меморандуму.
  • Русиньскым школам – 10 років!

    Закарпатьскый областный благочінный фонд „Русиньска школа“ має честь позвати Вас на святкованя 10-річа русиньскых недїльных школ, котре зачне 20. апріля 2013 о 11.00 год. у Домі културы Мукачова на нам. Міру 12.
  • Ad: Námety na riešenie situácie v rusínskom hnutí na Slovensku (1)

    Po zverejnení článku pána Ivana Banduriča v Народных новинкaх“ č. 10 z 31. októbra 2012 sa rozvinula diskusia v internetových novinách Akadémia rusínskej kultúry v SR viď: (www.rusynacademy.sk ) č. 52/2012, 1/2013, 2/2013, 4/2013, 6/2013, ako i diskusia v Holosoch viď: (http://www.holosy.sk/. Dostal som i niekoľko reakcií na moju mailovú adresu. Poznatky takto získané zverejňujem v tomto článku.
  • Ľipše poznati svoje otočiňa

    Otočiňa, v kotrom žyjeme, pracujeme, každyj čolovik musiť dobry poznati. Pravi každe otočiňa maje svoji zvlašnosti, podminky roboty a dobre poznaňa svoho otočiňa davať nam predpoklady, že možeme regulovati svoji interesy, potreby a možeme robiti sobi svoji zamery a ciľi. Bez poznaňa svoho otočinň a bez dobri urobenoj analizy ne mož uspični vytvorjati taky uslovia svoho života, roboty, aby čolovik sja mih uspišňi realizovati a voliti svoji potreby i interesy.