Новинкы • Noviny • News 31/2013

  • Велика подїя

    13. юна 2012 члены Выбору Общества св. Йоана Хрестителя о М. Ясик, о. М. Костільник і о І. Барна навщівили Выходну конкреґацію в Римі, де ся стрітили з архієпіскопом Кірілом Василём, СІ. Спомянуты одцї духовны подяковали владикови Кірілови за одобрїня русиньского перекладу Малого требника.
  • Môj postreh z kongresu

    12. Svetového kongresu Rusínov v Užhorode a Svaľjave som sa zúčastnil ako hosť, na rozdiel od predchádzajúcich, ktoré som absolvoval ako delegát. K organizačnej stránke mám viacero výhrad, ale je potrebné akceptovať dnešnú finančnú situáciu, s ktorou by mal problém každý organizátor a ako sa hovorí, všetko môže byť vždy lepšie. K priebehu kongresu si dovoľujem vysloviť názor, že delegáti by mali byť tak pripravení, aby vedeli reagovať na prejednávané otázky a mali dostatočné informácie o problematike. Ale rovnako aj tí, ktorí sedia v Svetovej rade.
  • Festival v Bardejovských Kúpeľoch

    V minulú nedeľu po obede, 21. júla, som sa vybral s manželkou a vnučkou do Bardejovských Kúpeľov na Festival rusínskych a šarišských piesní spojený s Okresnou prehliadkou projektu Spevy môjho rodu a urobil som dobre, lebo sme strávili krásne kultúrno-spoločenské poobedie.
  • Najsmutnejšie Vianoce v živote (r. 1987)

    (Úryvok z pripravovanej knihy: Jozafát V. Timkovič, OSBM, Spomienky emigranta.)

    Bohoslovcom varili poľské sestričky, tragická smrť jednej z nich...

    V pápežskom českom seminári Nepomucenum (Pontificio Collegio Nepomuceno) v Ríme bohoslovcom varili a prali poľské sestričky. Volali ich faustínky, lebo neustále hovorili o svojej svätej spolusestre Faustíne Kowalskej (vtedy, v r. 1987, ešte nebola ani blahoslavená). «... A naša spolusestra Faustína urobila to a to a povedala to a ono...», tak ich volali faustínky...