Možnosti štúdia v akademickom roku 2014/2015

Študijný program: Učiteľstvo rusínskeho jazyka a literatúry (v kombinácii)
Študijný odbor: 1.1.1. Učiteľstvo akademických predmetov

Forma štúdia: denná
Stupeň štúdia: 1. a 2.
Dĺžka štúdia v rokoch: 1. stupeň – 3 roky, 2. stupeň – 2 roky
Metóda štúdia: prezenčná
Udelený akademický titul po absolvovaní študijného programu: 1. stupeň – Bc. (bakalár),
2. stupeň – Mgr. (magister)
Študijný program učiteľstvo rusínskeho jazyka a literatúry v kombinácii sa realizuje ako medzifakultné štúdium na jednotlivých fakultách PU, preto prihlášky sa podávajú na konkrétne fakulty PU. Viac informácií je možné získať na webových stránkach jednotlivých fakúlt PU v rubrike Informácie pre uchádzačov
V akademickom roku 2014/2015 Prešovská univerzita v Prešove ponúka možnosť štúdia rusínskeho jazyka a literatúry v nasledujúcich kombináciách:

 na Fakulte humanitných a prírodných vied:
• biológia– rusínsky jazyk a literatúra
• ekológia– rusínsky jazyk a literatúra
• fyzika– rusínsky jazyk a literatúra
• geografia– rusínsky jazyk a literatúra
• hudobné umenie– rusínsky jazyk a literatúra
• matematika– rusínsky jazyk a literatúra
• pedagogika– rusínsky jazyk a literatúra
• technická výchova– rusínsky jazyk a literatúra

 na Filozofickej fakulte:
• anglický jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• dejepis – rusínsky jazyk a literatúra
• estetika – rusínsky jazyk a literatúra
• etická výchova – rusínsky jazyk a literatúra
• filozofia – rusínsky jazyk a literatúra
• francúzsky jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• nemecký jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• ruský jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• slovenský jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• ukrajinský jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra
• výchova k občianstvu – rusínsky jazyk a literatúra
• výtvarné umenie – rusínsky jazyk a literatúra

 na Fakulte športu:
• telesná výchova– rusínsky jazyk a literatúra

 na Ústave maďarského jazyka a kultúry:
• maďarský jazyk a literatúra – rusínsky jazyk a literatúra

Charakteristika profilu absolventa 1. stupňa:
Absolvent bakalárskeho učiteľského študijného programu Rusínsky jazyk a literatúra ovláda študovaný jazyk slovom a písmom, disponuje poznatkami o najdôležitejších javoch rusínskeho jazykového a kultúrneho areálu, je schopný implementovať získané vedomosti a praktické zručnosti v ďalšom nadväzujúcom vysokoškolskom štúdiu alebo v spoločenskej praxi. Je schopný analyzovať a reflektovať všeobecno-pedagogické a všeobecno-didaktické vlastnosti výučby v školskej triede; vie sa dobre orientovať v školskej legislatíve a v školských predpisoch a dokumentoch; vie plánovať a organizovať činnosť skupín žiakov príslušných vekových kategórií; je schopný asistovať pri riešení odborných úloh v disciplínach rusínskeho jazyka, literatúry a kultúry; vie využívať informačné a komunikačné technológie pre osobné profesijné potreby ako aj pre pedagogické účely. Vo svojej práci je schopný aplikovať základné poznatky z jazyka ako systému, diferencovať medzi spisovnou normou a hovorovým jazykom, medzi spisovným rusínskym jazykom a jednotlivými nárečiami, vie diferencovať rusínske nárečia a získal schopnosť samostatného využívania nadobudnutých poznatkov. Máosvojené zručnosti na udržiavanie kontaktov s vývojom v rusinistike a na vlastný profesijnýrast; orientuje sa v spisovnej norme jazyka Rusínov karpatského areálu a aj v ich literatúrach, t. j. Rusínov žijúcich nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine, v Srbsku, Rumunsku, Chorvátsku, USA. Získal základný prehľad o stave rozvoja kultúry, školstva, vedy Rusínov doma aj vo svete. Nadobudol základné zručnosti z vedenia kultúrno-osvetovej práce ako aj z práce v jednotlivých rusínskych masmédiách a inštitúciách na Slovensku – Redakcia Rusyn a Narodny novynky, InfoRusín, rusínske národnostné vysielanie v Slovenskom rozhlase a v Slovenskej televízii, Divadlo Alexandra Duchnoviča a pod.

Absolventi sa môžu zapájať ako členovia výskumných tímov do výskumných prác v oblasti rusinistiky, ktoré sa realizujú na Slovensku, v Európe a Amerike a môžu pokračovať v 2. stupni vysokoškolského štúdia.

Uplatnenie absolventov 1. stupňa:
Absolventi študijného programu Rusínsky jazyk a literatúra 1. stupňa môžu pracovať ako pomocní učitelia v primárnej a sekundárnej edukácii (konverzácia v rusínskom jazyku a pod.), v kultúrno-spoločenských organizáciách ako kultúrno-osvetoví a metodickí pracovníci (Rusínska obroda na Slovensku), v masmédiách (redakcie periodickej tlače Rusyn a Narodny novynky, InfoRusín, rusínske vysielanie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie), v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove.

Charakteristika profilu absolventa 2. stupňa:
Absolvent 2. stupňa získa teoretické a praktické poznatky založené na súčasnom stave poznania rozvoja rusínskeho jazyka, literatúry a kultúry s perspektívou rozvíjania ich tvorivého uplatňovania pri výkone povolania alebo pri pokračovaní vo vysokoškolskom štúdiu podľa doktorandského študijného programu. Má všetky vedomosti a schopnosti ako absolvent bakalárskeho štúdia. Magisterské štúdium prehĺbi a rozšíri jeho teoreticko-metodologické a empirické vedomosti z oblasti jednotlivých jazykovedných a literárnovedných disciplín, národnostnej kultúry a reálií, ako aj z interregionálnej kultúry a reálií. Disponuje základnými poznatkami z vedenia kultúrno-osvetovej činnosti v rámci rusínskych kultúrno-národnostných organizácií doma a vo svete. Aktívne ovládne rusínsky spisovný jazyk slovom a písmom a podrobne sa oboznámi s literárnovednými a literárnohistorickými reflexiami orientovanými na dejiny karpatskej rusínskej literatúry. Dokáže aplikovať teoretické poznatky v praxi, pričom významnú zložku jeho vedomostí predstavujú poznatky z oblasti interregionálneho národnostného života Rusínov, ich kultúry, školstva, cirkevného života, ale aj miestnych a regionálnych reálií.
Absolvent je schopný efektívne pracovať ako špecialista na rusínsky jazykový a kultúrny areál – areál strednej, juhovýchodnej a východnej Európy; je schopný udržiavať kontakt s najnovšími a vývojovými trendmi v rusinistike; je schopný efektívne pracovať samostatne, ako člen a vedúci tímu; dokáže sa riadiť primeranými praktikami v súlade s profesionálnym, právnym a etickým rámcom odboru. Je schopný podieľať sa na tvorbe metodických textov so širšou aplikovateľnosťou; získavať nové poznatky formou e-learningu; má vedomosti o právnych, ekonomických a etických aspektoch práce vo svojej oblasti; je schopný komunikovať nielen v spisovnej norme Rusínov na Slovensku, ale aj Rusínov v iných krajinách. Má možnosť participovať na príprave interregionálnych projektov týkajúcich sa všetkých aspektov života Rusínov vo svete. Má prístup k využívaniu všetkých dostupných možností – štipendiá, pobyty, školenia, konferencie – pre svoj profesijný rast v oblasti rusinistiky.

Uplatnenie absolventov 2. stupňa:
Absolventi študijného programu Rusínsky jazyk a literatúra 2. stupňa môžu pracovať predovšetkým ako učitelia na základných a stredných školách, ďalej ako výskumní, metodicko-pedagogickí a odborní pracovníci v oblasti rusinistiky (Ústav rusínskeho jazyka a kultúry PU v Prešove, SNM – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove, Metodicko-pedagogické centrum v Prešove), v kultúrno-spoločenských organizáciách ako kultúrno-osvetoví a metodickí pracovníci (Rusínska obroda na Slovensku), v Divadle A. Duchnoviča v Prešove, v masmédiách (redakcie periodickej tlače Rusyn a Narodny novynky, InfoRusín, rusínske vysielanie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie), v prekladateľských službách a v špecializovaných orgánoch štátnej verejnej správy ako špecialisti na národnostnú problematiku s akcentom na rusínsku národnostnú menšinu.