Prípravy Rusínskeho festivalu 2014 sú v plnom prúde

Piatok 28. 3. 2014:
Krátko po ukončení programu prvého ročníka Rusínskeho festivalu, Festivalu kultúry Rusínov Slovenska, sa jeho organizačný tím zhodol na tom, že koncept festivalu s heslom „Od Rusínov pre všetkých“ má medzi kultúrnymi podujatiami na Slovensku svoje miesto. Vysoká návštevnícka účasť, pozitívny ohlas médií a vystupujúcich na festivale v uplynulom roku – to všetko už od decembra, teda päť mesiacov, motivuje a poháňa organizátorov Rusínskeho festivalu 2014 pri jeho príprave.

Rovnako, ako v uplynulom ročníku, Rusínsky festival 2014 sa bude konať počas celého týždňa – od 19. do 25. mája vo Svidníku. Organizačný tím oznámil, že sa mu podarilo rozšíriť zoznam priestorov pre časti programu festivalu, a tak sa niektoré výstavy či vystúpenia budú po novom odohrávať aj v Experimentálnom priestore Holičstvo, Základnej umeleckej škole či SPŠ Svidník. Rovnako sa zmení aj dejisko hlavného programu piatkového večera – kapely vystúpia v priestoroch svidníckeho amfiteátra.

Program Rusínskeho 2014 bude, podobne ako vo svojom predchádzajúcom ročníku, pozostávať z výstav, besied, divadelných predstavení, alternatívnej hudby a folklórnych vystúpení. Podľa vyjadrení členov organizačného tímu sa v týchto dňoch uzatvárajú posledné časti týždňového programu, je sa na čo tešiť. Za všetkých z nich organizátori spomenuli napr. kyjevskú etnodance kapelu Luiku, predstavenie A. P. Čechova Pytačky v podaní Divadla Alexandra Duchnoviča, besedu s Fedorom Vicom a výstavu Národný kroj Lemkov. Informácie o programe Rusínskeho festivalu 2014 a ich pravidelné aktualizácie je možné vyhľadať na webe Rusínskeho festivalu — http://www.rusinskyfestival.sk .