Stretnutie týkajúce sa rusínskeho jazyka

Ako už zaiste viete, 30. januára 2013 Rada Európy vydala tretiu hodnotiacu správu Výboru expertov o uplatňovaní ustanovení Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov na území Slovenskej republiky.Táto správa bola vypracovaná Výborom nezavislých expertov a obsahuje množstvo odporúčaní určených štátnym orgánom Slovenskej republiky, s cieľom zlepšiť situáciu menšinových jazykov a ich používanie na Slovensku.

Pri príležitosti vydania tretej hodnotiacej správy sa Rada Európy, v spolupráci so štátnymi orgánmi Slovenskej republiky, rozhodla zorganizovať diskusiu za okrúhlym stolom o praktických opatreniach, ktoré by mali byť prijaté za účeľom vykonania odporúčaní uvedených v hodnotiacej správe. Diskusia za okrúhlym stolom sa uskutoční v dňoch od 29. do 30. apríla 2014 v Bratislave. Stretnutie týkajúce sa rusínskeho jazyka sa bude konať 29. apríla 2014 od 12.00 do 13.30 hod. na nasledujúcej adrese: HOTEL BÔRIK, BÔRIK 15, 814 07 BRATISLAVA.

Diskusie sa zúčastnia pán Jarmo Lainio a pán Alexander Bröstl, ktorí budú reprezentovať Výbor expertov, ako aj zástupcovia štátnych orgánov Slovenskej republiky. V prílohe nájdete pracovný dokument, ktorý obsahuje konkrétne odporúčania Rady Európy týkajúce sa Vášho jazyka. Boli by sme veľmi vďační, ak by si na začiatku tohto sretnutia jeden predstaviteľ rusínskej menšiny pripravil krátku prezentáciu (nie dlhšiu ako 15 minút) o tom, ako by sa tieto odporúčania mali uviesť do praxe, aké sú priority pre danú menšinu a ich názory na praktické kroky, ktoré by sa v tetjo veci mali vykonať. Stretnutie bude pokračocať diskusiou s Výborom expertov a predstaviteľmi štátnych orgánov.Tretiu hodnotiacu správu Výboru expertov o uplatňovaní ustanovení Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov na území Slovenskej republiky nájdete tu: http://www.coe.int/t/dg4/education/minlang/Report/EvaluationReports/SlovakiaECRML3_en.pdf