Ad: Vyhlásené suverénne Zakarpatsko – Rusínia!

Čitateľ komunitného portálu karpatských Rusínov HОLOSY zverejnil 27. apríla 2014 z ruskojazyčných médií doplňujúce informácie k vyhláseniu suverénneho Zakarpatska – Rusínie. Pre tých, ktorí neovládajú azbuku som tento materiál 28. apríla preložil do slovenského jazyka s niektorými svojimi poznámkami. Teraz tento materiál ponúkam i pre čitateľov internetových novín Akadémie rusínskej kultúry v Slovenskej republike.

Sait The Kiev Times http://thekievtimes.ua/politics/363727-zavtra-zakarpate-obretet-nezavisi... http://topwar.ru/44632-pobaraya-za-hristyany-na-poganyya-plki.html Zajtra 24. apríla 2014 hnutie Rusínov Zakarpatska môže vyhlásiť nezávislosť zakarpatského štátu. S odvolaním sa na vydavateľstvo «Новое Закарпатье» a správy zo zdrojov ukrajinských spravodajských služieb prenikli informácie, že v súčasnosti v Zakarpatskej oblasti sa aktivizovalo hnutie rusínskeho národa, rusínských spoločenských organizácií a vytvárajú sa oddiely domobrany Rusínov. A vyhlásenie nezávislosti novej republiky že bude venované Alexandrovi Duchnovičovi – jednému z ideológov hnutia Rusínov, ktorého výročie narodenia si pripomenú rusínsky aktivisti zajtra – 24 apríla.

Podľa informácie ukrajinských ochrancov zákona, dve radikálne organizácie Rusínov – «Кротон» a «Карпатороссы» osobitne aktívne usilujú o referendum za nezávislosť Zakarpatska a obnovu statusu štátu Karpatská Ukrajina, alebo Podkarpatská Rus.
http://thekievtimes.ua/politics/363694-lukyanchenko-spaset-ukrainu-ot-ra...
http://thekievtimes.ua/politics/363694-lukyanchenko-spaset-ukrainu-ot-ra...
http://www.rossia3.ru/quotes/4832
http://thekievtimes.ua/politics/363401-rossiya-nachala-deportaciyu-kryms...
Medzi tým, ako oznamujú iné médiá, jeden z lídrov rusínskeho hnutia Peter Hecko 14. apríla zverejnil, že 12. apríla «tieňová vláda Pokarpatskej Rusi» na svojom zasadnutí prijala rozhodnutie o uznaní Luganskej národnej republiky a Doneckej národnej republiky. Pričom Peter Hecko vystupuje v pozícii predsedu vlády Republiky Podkarpatská Rus. Okrem toho «premiér-minister» uviedol akoby údaje sociologického výskumu, podľa ktorého 27% obyvateľov Zakarpatska chce nezávislý štát Podkarpatská Rus a 41% si želá pripojenie k Ruskej federácii. Pripomeňme, že vydavateľstvo The Kiev Times oznámilo, že 7. apríla aktivisti Donecka oznámili vytvorenie Doneckej národnej republiky. Po niekoľkých dňoch bola vyhlásená nezávislosť od Ukrajiny na Lugansku, Charkovsku a Odesku.

- - -
K tomuto prekladu do slovenského jazyka ja dodávam ešte tieto odkazy na články:
* «Viete, že Ukrajina ako štát vlastne neexistuje?»
http://www.isstras.eu/cs/2014/04/10/ukrajina-klame-nema-zadne-hranice
* Niekoľko odkazov na informácie o účinnosti ruských zbraní:
- http://www.baltinfo.ru/2014/03/14/V-nebe-nad-Krymom-perekhvachen-amerika...
Preklad:
Moskva, 14. marca 2014. V Kryme bolo chytené špionážno-útočné americké bezpilotné lietadlo. Túto správu v piatok večer priniesla tlačová služba štátnej korporácie «Rostex». Aparát bol donútený na pristátie s pomocou komplexu «Avtobaza», ktorý vyrába KRET. Vo vzdušnom priestore nad Krymom bolo chytené americké bezpilotné lietadlo. Komplex rádioelektronického boja «Avtobaza», ktorý zistil a donútil k pristátiu aparát, sa vyrába vo vedecko-výrobnom podniku «Kvant», ktorý je súčasťou koncernu «Rádioelektronické technológie». Bezpilotné lietadlo MQ-5B, súdiac podľa značenia lietadla, patrilo do skupiny 66-ej americkej brigády vojenskej rozviedky s centrom dislokácie v Bavorsku. Podotýkame, že na začiatku marca americká brigáda bola premiestnená do ukrajinského Kirovogradu, odkiaľ bezpilotné lietadlá uskutočňujú prieskumné lety smerom na Krym a do pohraničných ruských oblastí. Tiež už skôr prichádzali správy o tom, že boli zaznamenané v Chersonskej oblasti, v oblasti krymského obranného stanoviska Čongar. Podľa niektorých informácií, vo výzbroji americkej prieskumnej brigády bolo 18 bezpilotných lietadiel MQ-5B. Je to už druhý prípad chytenia amerického BPLA (bezpilotného leteckého aparátu) nad Krymom. Chytené bezpilotné lietadlo letelo vo výške približne 4 000 metrov a prakticky nebolo zaznamenané zo zeme. S pomocou komplexu rádioelektronického boja «Avtobaza» sa podarilo prerušiť spojenie BPLA s jeho americkými operátormi. V dôsledku čoho aparát uskutočnil havarijné pristátie a sily sebaobrany ho získali skoro neporušené.
- Zostrelené vojenské bezpilotné lietadlo nad Murmanskom: http://www.youtube.com/watch?v=5GfySGJ0tGc
- Torpédoborec USS Donald Cook klamne atakovaný Su – 24 !:
http://www.protiprudu.org/po-klamnom-utoku-zostala-us-navy-uplne-demoral...
treba si k tomu prečítať komentár: «asija 18. apríl 2014 at 0:43»: «Muselo sa stať niečo mimoriadne…»

* Záver:
Myslím si, že celá táto situácia bude lakmusovým papierikom pre všetkých funkcionárov rusínskych organizácií. V zmysle nakoľko vo svojich funkciách hája záujmy rusínskeho národa!
Milan SEMANČÍK, Trenčín