Macedónska a rusínska kultúra (28. – 31. 5. 2014 Kroměřiž)

V roku 2013 sa uskutočnil v Kroměřiži veľmi úspešný prvý ročník DNÍ SLOVANSKEJ KULTÚRY, ktorý vytvoril základ pre vznik novej festivalovej tradície. Podnetom k vzniku projektu sa stali oslavy 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a potreba akcie s výrazným kultúrnym a vzdelávacím obsahom, ktorého cieľom by bolo vytvorenie platformy pre prirodzenú prezentáciu a spoluprácu slovanských zemí. Orientácia zámeru vychádza z historického a spoločenského postavenia mesta Kroměřiž ako prirodzeného centra kultúry a vzdelanosti, nazývaného taktiež „Hanácke Atény“.

Ďalším dôležitým dôvodom pre založenie novej kultúrnej aktivity v meste je prepojenie s cyrilo-metodskou tradíciou priamym odkazom na významnú kroměřižskú osobnosť – Mateja Pavlika (svätorečený pravoslávny biskup sv. GORAZD II. ). Významná časť jeho života, činnosti a odkazu sú spojené s mestom Kroměřiž a cyrilo-metodskou tradíciou (prvá česká omša sa uskutočnila v roku 1920 v Kroměřiži, bol zakladateľom pravoslávnej cirkvi v ČR, napísal životopis Cyrila a Metoda atď.).

Pozitívne výsledky a nesporný úspech prvého ročníka festivalu vytvorili potrebný základ pre ďalšie pokračovanie projektu. Festival sa preto bude konať každoročne na konci mája v časovej blízkosti dňa slovanskej kultúry a vzdelanosti (24. máj) a bude vždy výrazne zameraný na posilnenie prirodzenej spolupráce všetkých slovanských kultúr. Na rozdiel od prvého ročníka budú tie ďalšie ročníky vždy cielene zamerané na 2 – 3 slovanské národy a národnosti.

Tak isto sme nadviazali užší kontakt s FÓROM SLOVANSKEJ KULTÚRY (Slovinsko) a ďalšie ročníky festivalu tak chceme usporiadať v spolupráci a podľa jeho stratégie a cieľov (http://www.fsk.si/about-us). Kľúčovým partnerom do budúcnosti ale bude projekt Zlínskeho kraja EURÓPSKY KULTÚRNY CHODNÍK SV. CYRILA A METODA – festival chce inšpirovať aj iné participujúce krajiny ku vzniku podobných akcií.
www.dk-kromeriz/slovanske_dny_2014