Pondelok až streda v programe Rusínskeho festivalu 2014

Program Rusínskeho festivalu 2014 je rovnako ako minulý rok naplánovaný na celý týždeň – od pondelka 19. do nedele 25. mája. Cez pracovné dni sa budú konať sprievodné podujatia – besedy, výstavy, divadelné hry či futbalový turnaj na rôznych miestach vo Svidníku. Hlavná časť programu sa potom bude konať v piatok a cez víkend na pódiu svidníckeho amfiteátra. Dnes Vám predstavíme, čo návštevníkom prinesie festival v prvé tri dni festivalu.

Pondelok 19. mája
Pondelok na Rusínskom festivale 2014 bude patriť predovšetkým výstavám. Vôbec prvým podujatím festivalu bude výstava Národný kroj Lemkov, ktorú pripravilo Múzeum Lemkovskej Kultúry v Zyndranovej. Exponáty pochádzajúce zo začiatku 19. storočia vyobrazujúce vtedajšiu módnu realitu budú vystavené v priestoroch SPŠ vo Svidníku od 9.30. O 15.30 bude v priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku zahájená výstava hudobného fondu Juraja Cimboru – kníh, magnetofónových pások, notových zápisov piesní a dokumentoch o jeho osobnom živote. Juraj Cimbora, významný zbormajster, dirigent, skladateľ, dramaturg, textár, folklorista a pedagóg býva označovaný aj ako najväčšia osobnosť v rusínskej hudobnej kultúre. Autorom výstavy je Mgr. Ján Kaliňák. Súčasťou programu Rusínskeho festivalu 2014 bude beseda s Fedorom Vicom, počas ktorej porozpráva o svojej tvorbe aj živote od 19. hodiny vo svidníckom Holičstve. Jej hlavnou časťou bude vernisáž výstavy jeho diel zo seriálu kresleného humoru – Iľko Sova z Bajusova. Fedor Vico býva považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných rusínskych osobností. Desaťročia sa jeho karikatúry objavujú v mienkotvornej tlači s celoslovenským i lokálnym nákladom (SME, Korzár, Hospodárske noviny, Šport a ďalšie) chvíľu kreslil aj pre české Lidové noviny.

Utorok 20. mája
Utorok na Rusínskom festivale bude pre tento rok mať prívlastok "dramatický." O 9.30 bude detským návštevníkom predstavené divadielko Prypovidka z ľisa. Monológy a dialógy v rusínskom jazyku, doplnené zaujímavou muzikou, scéna a kostýmy dávajú predpoklad, že divadielko prinesie deťom radosť a pekný zážitok. Scenár autorky Ľudmily Šandalovej zrežírovala Darina Marková. Na Rusínskom festivale vystúpia herci z DAD-u už druhýkrát, tentokrát v minimalistickom scénickom poňatí. V Experimentálnom priestore Holičstvo sa predstaví divadlo o 19.00 s dvoma jednoaktovými komédiami A. P. Čechova – Pytačky a Medveď. V oboch týchto Čechovových dielach malicherné priepasti vo vzťahu muža a ženy preklenie vzájomná náklonnosť hlavných postáv.

Streda 21. mája
Stredajší program festivalu otvorí o 9.30 Michal Cocuľa, ktorý v Podduklianskej knižnici vo Svidníku predstaví svoju knihu Príslovia i hádanky od deda i babičky. Následne, o jedenástej, sa budú vo svidníckom Gymnáziu duklianskych hrdinov konať dve prednášky. Jedna o Spolku rusínskych spisovateľov a druhá o rusinistike – jazyku, literatúre, histórii karpatských Rusínov transformovaných do obsahu bakalárskeho, magisterského a doktorandského študijného programu Rusínsky jazyk a literatúra. O 14. hodine si v Roztokách (okres Svidník) návštevníci festivalu budú môcť prehliadnuť Ľudový dom. V roľníckom dome s hospodárskou časťou – obytnej stavbe Lemkowského typu zo začiatku 20. storočia sa praktickou formou dozvedia o každodenných starostiach i radostiach Rusínov žijúcich v neľahkej pred- a medzivojnovej dobe.

Už o týždeň vám predstavíme ďalšiu časť programu Rusínskeho festivalu 2014. Dozviete sa, čo sa na festivale bude diať vo štvrtok a piatok. Pre viac informácií navštívte web festivalu na stránke http://www.rusinskyfestival.sk
-ww-