MO ROS v Prešove odovzdala žiadosť o zriadenie rusínskych tried

Vec: Požiadavka na zriadenie rusínskych tried na Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove.

Týmto Vás žiadame v mene Rusínskej obrody na Slovensku – Miestnej organizácie v Prešove o zriadenie rusínskych tried na Základnej škole a na Gymnáziu terajšej Spojenej školy Tarasa Ševčenka s ukrajinským vyučovacím jazykom v Prešove, ktorá v súčasnosti sídli na ulici Sládkovičovej. K svojej žiadosti uvádzame tieto dôvody:
Vyššie spomínaná škola v podstate nikdy nevznikla a je len výsledkom reforiem v oblasti školstva a ich prechodom na ukrajinské národnostné školstvo podľa rezolúcie ÚV KSČ zo dňa 28. júna 1952, na základe čoho postupne zaniklo pôvodné Gréckokatolícke ruské gymnázium. To vzniklo v Prešove v roku 1936 s cieľom zachovať národnú identitu Rusínov na Slovensku.

Snaha o založenie gymnázia pre Rusínov sa prejavovala už krátko po vzniku 1. Československej republiky, v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Jedným z prvých iniciátorov jeho založenia bol Fedor Rojkovič, v tom čase gréckokatolícky kňaz v Ľutine a od roku 1927, po vymenovaní za ordinára Gréckokatolíckej eparchie v Prešove, najmä Peter Pavel Gojdič. V liste, ktorý Gojdič adresoval vtedajšiemu prezidentovi Tomášovi G. Masarykovi, sa okrem iného nachádza: „ Neprosíme zlaté hory, lesy, nežiadame odpustenie daní, ani pomoc pre nezamestnaných, nežobreme o nijakú almužnu. Žiadame len to, čo nám na základe Ústavy a prírodného práva patrí – aby sa rusínske deti v rusínskych obciach mohli učiť po rusínsky.“

Výsledkom týchto snáh bol vznik gymnázia s pôvodným názvom „Gréckokatolícke ruské reálne gymnázium“ a to na základe rozhodnutia Ministerstva školstva zo dňa 27. apríla 1936. Dnes je situácia v problematike rusínskeho školstva veľmi podobná. Našej Miestnej organizácii Rusínskej obrody na Slovensku záleží na tom, aby sa deti rusínskeho pôvodu mohli učiť vo svojom materinskom jazyku, aby mohli spoznávať svoju históriu a kultúru. Nežiadame vznik novej školy, na ktorú by bolo potrebné obrovské množstvo finančných prostriedkov, nežiadame ani rušenie Spojenej školy Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským. Vzhľadom na vyššie uvedené fakty a tiež súčasný stav rusínskeho školstva žiadame aspoň o minimalistické riešenie situácie a to zriadením rusínskych tried v rámci súčasnej Spojenej školy T. Ševčenka, kde by sa rusínske deti, ktorých je na škole aj v súčasnosti mnoho a aj vďaka ktorým môže táto škola dodnes existovať, mohli učiť niekoľko hodín týždenne rusínsky jazyk (kodifikovaný od roku 1995), vrátane písomnej formy (cyriliky/azbuky ako hlavného identifikačného prvku) a taktiež aby sa mohli učiť o histórii a kultúre Rusínov . Prešov je prirodzeným historickým centrom Rusínov na Slovensku, kde sú ich kultúrne ale aj vzdelávacie inštitúcie.

Táto naša požiadavka teda vychádza z historických faktov a súčasných reálií, ktoré sa na území Slovenska a v tomto regióne vyvinuli po roku 1989. Za jeden z dôležitých argumentov považujeme aj výsledky sčítania obyvateľstva, ktoré sa na území Slovenska uskutočnilo v roku 2011. Keďže je Vyšší územný celok – Prešovský samosprávny kraj zriaďovateľom tejto školy, obraciame sa s touto žiadosťou na Vás, Odbor školstva PSK, ako kompetentný orgán, ktorý by našu požiadavku mohol riešiť.

O zaslaní tohto listu boli oboznámení na výročnej členskej schôdzi MO ORS v Prešove dňa 13. 1. 2014 členovia miestnej organizácie a zaslanie podporili. Veríme, že našu požiadavku budete považovať za opodstatnenú a vybavíte ju kladne.
Prešov, 16. apríla 2014
Za Miestnu organizáciu ROS,
Peter MEDVIĎ, predseda MO ROS v Prešove
Fedor VICO, člen Výboru MO ROS v Prešove