Nesúhlasím s tvrdením Miroslava Kerekaniča v novinách InfoRusyn

Chcem verejne vyhovieť čitateľom Narodnych novynok a novín InfoRusyn, ktorí mi telefonovali.

O sebe verejne uvádzam, že už vyše 20 rokov sa aktívne angažujem v rusínskom obrodnom hnutí. Bol som jedným z kľúčových zakladateľov Rusínskej obrody vo Svidníku a jej prvým predsedom, bol som zástupcom predsedu Rusínskej obrody na Slovensku (ROS), členom vedenia ROS, dlhoročným členom Koordinačného výboru ROS, jedným zo zakladateľov idey rusínskeho múzejníctva na Slovensku a jedným z iniciátorov založenia samostatného rusínskeho múzea, teraz som členom prípravného výboru celoštátneho Festivalu kultúry Rusínov Slovenska vo Svidníku, členom Výboru OO RO vo Svidníku, členom Výboru pre rusínsku národnostnú menšinu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, som iniciátorom vzniku národnostnej platformy Okrúhleho stola Rusínov Slovenska a členom Predsedníctva Okrúhleho stola Rusínov Slovenska.

Verejne odmietam nepravdivé tvrdenia Miroslava Kerekaniča o mojej osobe a o poslaní Okrúhleho stola Rusínov Slovenska, zverejnené v novinách InfoRusyn, pretože v národnostnej politike Rusínov nie som nováčik, ani dobrodruh, ani rozoštvávač Rusínov. Nikoho nevyhadzujem z ROS ani z OSRS pre jeho názory. Naopak, prijímam a vítam v kolektíve každého slušného človeka, lebo mám dostatok vedomosti o Rusínoch a dostatok dobrých povahových vlastností na to, aby som dokázal komunikovať aj s takým človekom, ktorý má iný názor ako ja, a presvedčiť ho o správnosti môjho názoru. Som veriaci demokrat. Som vždy tam, kde je to pre dobro Rusínov potrebné a nie tam, kde je to pre mňa osobne výhodné. Môžem povedať, že ja o rusínskom národnom hnutí na Slovensku po roku 1989 mám dobrý prehľad a pre Rusínov som za tie roky urobil veľa užitočného. Domnievam sa, že viem dosť dobre posúdiť čo je pre Rusínov v národnostnej politike štátu aj v samotnom rusínskom hnutí na Slovensku správne a užitočné a čo je nesprávne a pre budúcnosť Rusínov škodlivé.

Slovenská republika uznáva 13 národnostných menšín: Maďarov, Rómov, Rusínov, Čechov, Ukrajincov, Nemcov, Moravanov, Poliakov, Rusov, Bulharov, Chorvátov, Srbov a Židov. Zdá sa mi, že najzložitejšie a najkomplikovanejšie vo Výbore pre národnostné menšiny Rady vlády SR je obhajovať záujmy akurát nesúrodej, rozpoltenej a rozhádanej rusínskej národnostnej menšiny. Veľkú či najväčšiu zásluhu na tej vzájomnej neznášanlivosti Rusínov na Slovensku, podľa posledného príspevku Miroslava Kerekaniča v novinách InfoRusín, kde kádruje aj osočuje okrem iných aj moju osobu, asi má sám člen vedenia ROS, Miroslav Kerekanič. Preto si myslím, že počúvať Miroslava Kerekaniča má najväčší význam vtedy, keď hrá na husliach, lebo je dobrý hudobník, a práve vtedy je pre nás najužitočnejší a najrozumnejší, lebo hudbe skutočne rozumie. Preto sa teším na vystúpenie Chemlónu z Humenného na Festivale kultúry Rusínov vo Svidníku. Tým považujem svoju službu čitateľom InfoRusyna a Národnych novýnok za splnenú. Telefonicky ma žiadali, aby som reagoval na článok Miroslava Kerekaniča v novinách InfoRusyn, ktorý je podľa nich nepravdivý a hrubo osočujúci, pritom nič nerieši a ľuďom hlavy pletie. Tak márni Kerekanič svoj život neplodnými „múdrosťami“. S tým súhlasím. Spoločenská rétorika novín InfoRusyn, podľa mňa, sa môže skultúrniť až po výmene súčasného vedenia v ROS. Zriaďovateľom InfoRusyna je ROS a Kerekanič je členom vedenia ROS. Blížia sa voľby nového predsedu ROS na Sneme ROS, členovia ROS majú šancu na kvalitatívnu zmenu vo vedení ROS a následne sa môže dosiahnuť aj skultúrnenie príspevkov v novinách InfoRusyn. Tento príspevok posielam aj do redakcie InfoRusyn na zverejnenie. Či ho uverejnia? Uvidíme?!
Ján KALIŇÁK