Výstava hudobného fondu Juraja Cimboru

Prvou sprievodnou akciou v rámci 2. Festivalu kultúry Rusínov Slovenska vo Svidníku bude výstava Hudobného fondu Juraja Cimboru, ktorá bude otvorená в pondelok 19. mája 2014 v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku o 16.00 hod. Patronát nad výstavou bude mať primátor mesta Ing. Ján Holodňak.

Ochrana kultúrneho dedičstva Rusínov a organizovanie Festivalov kultúry Rusínov Slovenska vo Svidníku patria nerozlučne k sebe, lebo v oblasti zvyšovania povedomia zabezpečujú úctu k rusínskemu jazyku a kultúre Rusínov v rámci väčšinovej populácie. A práve preto považujem za užitočné cestou novín verejne sa poďakovať tým, ktorí pomohli zachovať rusínsky hudobný fond a pamiatku na kultúrne-spoločensky významného Rusína, Svidničana, dlhoročného dirigenta PUĽS-u – Juraja Cimboru.

Juraj Cimbora celý život zbieral, skúmal a ukladal všetko, čo sa týkalo práce s rusínskym folklórom, s jeho vlastnou poetickou, textárskou aj hudobnou tvorbou a s jeho kultúrno-spoločenskou činnosťou v úlohe rusínskeho hudobného folkloristu, hudobného skladateľa, dirigenta, textára, básnika a pedagóga.

Po jeho smrti manželka odovzdala celý fond do úschovy svojej neteri Marte Petrikovej, Svidničanke, rodenej Cimborovej a jej manželovi Sergejovi Petrikovi, ktorí 20 rokov chránili fond vo vlastnom dome v Prešove. Cimborova neter s manželom prišli za riaditeľkou SNM – Múzea rusínskej kultúry v Prešove PhDr. Oľgou Glosikovou, DrSc. a ponúkli jej hudobný fond do štátnej múzejnej ochrany. Odmietla, že vraj, aj keď vyhodia fond do kontajnera, ona hudobný fond do múzejnej ochrany nezoberie. Nezáleží jej na ňom. Následne manželia Petrikovci prišli za mnou na Krajský pamiatkový úrad v Prešove a ma požiadali, aby som prevzal hudobný fond domov, do Svidníka, na spracovanie a záchranu. Samozrejme že som súhlasil, Petrikovci sa veľmi čudovali, že akú to osobu nám páni z Generálneho riaditeľstva Slovenského národného múzea v Bratislave vymenovali za riaditeľku Múzea rusínskej kultúry v Prešove. Ja som celý prevzatý materiál doma vo voľnom čase počas siedmych rokov spracovával a pripravil na výstavu.

Poďakovanie za spoluprácu patrí riaditeľke Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku PhDr. Márii Pajzinkovej a jej pracovníkom, Dr. Ivanovi Rusinkovi za prepožičanie kníh, ktoré vo fonde chýbali, Petrovi Fekovi za fotografie a informácie o spevácko-hudobno-tanečnom súbore, ktorý viedol Juraj Cimbora pri Ruskom gymnáziu vo Svidníku v rokoch 1949 – 1953, riaditeľovi Odevnej priemyslovej školy vo Svidníku Ing. Pavlovi Olejarovi a tímu učiteľov za spoluprácu pri inštalácii a výzdobe panelov výstavy, ako aj Petrovi Medviďovi z Prešova za bezplatný preklad a gramatickú úpravu rusínskych textov na výstavu.

Po skončení výstavy celý hudobný fond bude odovzdaný do správy a ochrany v Podduklianskej knižnici vo Svidníku.
Mgr. Ján KALIŇÁK, Svidník