Ad: List o situácii na Ukrajine ...

(Іnternetové noviny Akadémia rusínskej kultúry v SR č. 9/2014)
A) Situácia na Ukrajine je pokračovaním realizácie viac ako 1219 rokov starej politicko-teologickej koncepcie franského kráľa Karola Veľkého, ktorú sformuloval v svojom liste pápežovi Levovi III. v roku 795 n. l. pri príležitosti jeho zvolenia za pápeža (pozri: Ad: Námety na riešenie situácie v rusínskom hnutí na Slovensku (2) http://www.holosy.sk/sk/ad-namety-na-riesenie-situacie-v-rusinskom-hnuti-na-slovensku-2) Od tej doby je svet slovanský neustále v plameňoch. A nie len svet slovanský ale všetok svet neakceptujúci latinské univerzum. Tak horela Lužica, Česko, Veľkomoravská ríša. Horela i potom, čo zanikla. Veď bolo potrebné zničiť všetko cyrilometodské – ruské. Tak horela i Prešovská Rus a Podkarpatská Rus. Tak horí priestor cyrilometodskej duchovnosti i v súčasnosti. Tak bude horieť do tej doby pokiaľ úplne nezhorí, alebo dokiaľ si ľud tejto duchovnosti a kultúry neuvedomí, že je potrebné proti tejto agresii bojovať.

B) Banderovská, fašistická, prozápadná orientácia západnej Ukrajiny bola vždy známa. Je výsledkom minimálne 700 rokov trvajúcej okupácie Litvou, Poľskom a Rakúsko – Uhorskom. To čo sa deje v súčasnosti na Ukrajine je preto predovšetkým výsledkom a vitrínou týchto troch štátov. Sovietsky zväz (Rusko) sa na výchove západnej Ukrajiny podieľal 52 rokmi t. j. 07,4%; rusínska, proruská, ale i prosovietska východná orientácia súčasnej Zakarpatskej Ukrajiny bola vždy známa; vždy bola známa i proruská, ale i prosovietska východná orientácia juhovýchodnej Ukrajiny t.j. predovšetkým Krymu a Donecka; napriek tomu banderovská, fašistická orientácia západnej Ukrajiny nebránila Európskej únii, Amerike, ale i Svetovej rade Rusínov (pozri Ad: List Svetovej rady Rusínov na podporu Vláde Ukrajiny pred vstupom krajiny do Európskej únie na http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-11) dlhodobo verejne, všestranne, prostredníctvom masmédií, osobnou účasťou na Európskom námestí v Kyjeve, poskytovaním audiencií vodcom „majdanu“ a v neposlednej miere finančne, podporovať tieto sily v boji proti zákonnej vláde až k uchopeniu moci v krajine silou. Prečo? Píše sa a hovorí, aj ja som zastával ten názor, že Západ pri hodnotení vývoja, hnutí vo svete používa dvojaký meter. Nie je to pravda. Vždy používa len jeden a ten istý meter, ktorým sa meria: nakoľko je vývoj, sily, ktoré ho určujú, politici, ktoré ho vedú orientovaný prozápadne. Pokiaľ je v prípade prozápadnej orientácie dovolené a ospravedlniteľné všetko, v prípade akejkoľvek inej orientácie – predovšetkým východnej nie je tolerované nič.

C) Vždy sa Rusíni vo svete, svetové rusínske organizácie zaujímali o dianie doma – v „kraju“ a národné hnutie podporovali. Prijaté alibistické stanoviská Svetovej rady Rusínov a p. A. Dulebu jasne svedčia o tom, že i pri prijímaní rozhodnutia (podporiť, alebo nepodporiť úsilie Rusínov o zmenu statusu nateraz ešte stále Zakarpatskej Ukrajiny (Podkarpatskej Rusi), rozhodol meter merajúci prozápadnosť orientácie. Novum je pre mňa to, že prevládla politická motivácia nad motiváciou národnou (národnostnou). Spomínaná téza o meraní prozápadnosti tiež vysvetľuje, prečo v prípade Kosova ... Amerika a Európska únia tolerovali vznik Kosova za významnej podpory albánskej mafie, a akceptujú mafiánske Kosovo i v súčasnosti. Táto téza vysvetľuje aj prečo im vadí mafia v Kalinigrade. Ktovie, ktorú mafiu majú na mysli? Cosa Nostru? Escander ?

D) Je vidieť, že na Ukrajine, predovšetkým západnej, sú sily ktoré rozhodne a programovo smerujú k dosiahnutiu západnej orientácie celej Ukrajiny. Nesúhlasím s názorom Slávka Zahorského že: «väčšiu príležitosť od čias prvej svetovej vojny sme tu nemali a dlho mať nebudeme.» Nejedná sa o príležitosť na zmenu statusu. Jedná sa o prežitie národa. Jedná sa o to, či si ľudia budú brániť svoje a prežijú (ako národ), a možno dosiahnu zmenu statusu, alebo nie, a tak stratia čas, možnosti, a za nich vyriešia všetko iní. Potom bude horieť Podkarpatská Rus tak, ako horela Lužica, Veľkomoravská ríša, Prešovská Rus. Stanú sa banderovcami, fašistami, západniarmi. Situácia v ktorej sa nachádza Podkarpatská Rus potvrdzuje správnosť mojej úvahy, ktorú som zverejnil v článku «Ad: Námety na riešenie situácie v rusínskom hnutí na Slovensku (2)« (viď: http://www.holosy.sk/sk/ad-namety-na-riesenie-situacie-v-rusinskom-hnuti-na-slovensku-2 keď som na prvom mieste ako lídra pre Rusínov uviedol RUSKO).

E) Žiaľ, východní Slovania nemajú spracovanú, rozpracovanú a sformulovanú jednotnú ideu (pozri «Reakcie na súčasné hnutie Rusínov 1» http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-12). Ani nikto sa cieľavedome nezaoberal tým, aby túto zbraň dal národu. Avšak východní Slovania si vždy uvedomovali svoje spoločne vyznávané hodnoty:
– ruskú vieru byzantskej, konštantinopolskej tradície;
– ruskú kultúru vyrastajúcu zo slovanobyzantských koreňov;
– ruské písmo cyriliku.
To však nestačí na to aby priestor cyrilometodskej duchovnosti a kultúry (pozri pokus o definíciu na: http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-10 ) bol ideovo zjednotený. Má vážne problémy odolávať koncentrovanému sofistikovanému širokospektrálnemu útoku.

Preto ponúkam na záver svojej reakcie sériu svojich článkov, v ktorých je v koncentrovanej podobe sformulovaná idea cyrilometodskej duchovnosti a kultúry, ktorú je možné modifikovať ako ideu napr. apoštola Ondreja ... Prekladajte, upravujte, tlačte, šírte, rozmnožujte, kolportujte, organizujte besedy ... Jednoducho zapĺňajte svoj priestor cyrilometodskou duchovnosťou a kultúrou. V opačnom prípade tento priestor obsadí ideológia banderovská, fašistická ultranacionalistická ...
Міlan SEMANČÍK, Trenčín, 27. februára 2014


Dodatok:

Ad:„Ruský dom" v Prešove: 85-ročná tradícia a súčasnosť
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-14

Reakcie na súčasné hnutie Rusínov (1)
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-12

Ad: List Svetovej rady Rusínov na podporu vláde Ukrajiny pred vstupom krajiny do Európskej únie
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-11

Cyrilometodská duchovnosť a kultúra
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-10

Sv. Liturgia
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-9

Súkromné bilingválne slovensko-ruské gymnázium v Snine
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-8

Ad: Slabá identita
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-7

Rusíni by chceli za splnomocnenca človeka s podporou vlády?
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-6

Programové tézy rozvoja rusínskeho národa
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-5

Náš pôvod (všeruský)
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-4

Posledný kríž slovanskej cirkvi
http://www.holosy.sk/sk/posledny-kriz-slovanskej-cirkvi

Ad: Námety na riešenie situácie v rusínskom hnutí na Slovensku (2)
http://www.holosy.sk/sk/ad-namety-na-riesenie-situacie-v-rusinskom-hnuti-na-slovensku-2

VENČANIJE
http://www.holosy.sk/sk/vencanije

Bez rusofilstva rusínske hnutie zanikne!
http://www.holosy.sk/sk/m%D1%96lan-semanch%D1%96k-0